Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд нових надходжень в систему ЛІГА :ЗАКОН за тиждень

17 квітня 2012, 18:05
202
0
Реклама

Минулого тижня, з 9 по 13 квітня, в систему ЛІГА :ЗАКОН поступило немало яскравих нормативних актів, найбільш важливі з яких були освітлені на стрічці новин порталу ЮРЛИГА. Серед цікавих документів, що поступили минулого тижня, можна також відмітити наступні.

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку ствердила зміни до Положення про порядок реєстрації випуску акцій корпоративного інвестиційного фонду (КИФ). Рішенням вносяться зміни, що стосуються вимог до змісту проспекту емісії акцій КИФ, публікації змін в цей проспект. Відповідно до нової редакції, впродовж 60 днів з дня ухвалення рішення про розміщення акцій повинна тепер здійснюватися подача в НКЦБФР заяви і усіх необхідних документів для узгодження проекту статуту і реєстрації випуску акцій (з метою формування початкового статутного капіталу КИФ).

У своєму постанові № 6 з лаконічною назвою "Про судове рішення" ВХСУ вирішив роз'яснити судам, як тепер повинні виглядати судові рішення (старе роз'яснення на цю тему відміняється). Окрім іншого, звертається увага на те, що вирішуючи питання про виправлення описок або арифметичних помилок в судовому рішенні, суд не має права змінювати само зміст рішення. Можуть бути лише усунені неточності, що стосуються фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номери і дати документу, найменування сторони, прізвища особи і тому подібне). Якщо ж раптом неправильне визначення суми, що стягається, буде наслідком застосування норм матеріального права, які не підлягали застосуванню, то про арифметичну помилку не йдеться і "підстави для виправлення помилки відсутні".

Доступний текст постанови ВХСУ від 23 березня 2012 року №7що стосується участі прокурора в господарському процесі. ВХСУ пройшовся по темах прийняття судами рішення об порушення справи за позовною заявою прокурора; правильності визначення прокурором органу, на який державою покладений обов'язок по здійсненню функцій, пов'язаних із захистом інтересів держави, повноважень прокурора в процесі і так далі

Минсоцполитики у своєму листі порушило деякі питання процедури звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці. Зокрема, в нім говориться про те, що у разі наявності прохання працівника про скорочення двомісячного терміну, що йде за попередженням до моменту звільнення, цей працівник може бути звільнений до завершення такого терміну на підставі пункту 1 ст.40 КЗоТ. Тобто дотримання терміну попередження про наступне звільнення є обов'язковим тільки для адміністрації.

Державна служба з питань захисту персональних даних підготувала листщо роз'яснює деякі моменти використання персональних даних (ПД). З посиланням на Закон "Про захист персональних даних" підкреслюється, що використання ПД має на увазі будь-які дії власника бази відносно обробки цих даних, дії відносно їх захисту, а також дії відносно надання часткового або повного права обробки ПД іншим суб'єктам.

Податкова консультація органів ДПС, надана по запиту конкретного платника (не узагальнювальна) податків, має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надана така консультація. Про це вирішив повідомити Мінюст у своєму листі N 79-0-2-12/8.2(1). У нім також підкреслюється, що податкова консультація може використовуватися платником податків в течія дії відповідної норми закону в часі. Іншими словами, її використання обмежене періодом, в якому норма закону має юридичну силу, окрім випадків визнання судом такої консультації недійсної.

ВХСУ підготував нове роз'ясненнящо стосується питань призначення судових експертиз по спорах, пов'язаних із захистом інтелектуальної власності, а Минекономразвития у своєму листі черговий раз пройшлося по темі видачі документів дозвільного характеру (цього разу - на виконання робіт підвищеної небезпеки).

Минсоцполитики ствердило методичні рекомендації по наданню громадянам соціальної підтримки за принципом "єдиного вікна" і виїзної роботи "мобільного соціального офісу". Принцип "єдиного вікна" передбачає спрощення отримання населенням соціальних послуг, що ж до "мобільного соціального офісу", то тут йдеться про надання послуг з обслуговування громадян безпосередньо в місці проживання.

Держмитслужба розробила Методичні рекомендації по організації роботи посадовців митних органів при здійсненні попереднього документального контролю. У рекомендаціях описана послідовність дій посадовців митного органу при проведенні контролю в пунктах пропуску через державний кордон України.

З цими і іншими документами, що поступили, ви можете ознайомитися в системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини