Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд правових подій тижня

13 квітня 2012, 18:00
210
0
Реклама

Без перебільшення, головною подією цього тижня стало прийняття парламентом нового Карного процесуального кодексу (діючий має назву "Карно-процесуальний кодекс", а профільним комітетом до другого читання було затверджено назву, звучну в українському варіанті, - "Карно-процесуальний кодекс", але його не підтримав парламент).

Це навіть не подія тижня - ця подія епохальна. Про те, що діючий КПК необхідно терміново міняти, говорять усі роки незалежності України. Але на конкретні кроки вирішилися тільки зараз, да і то під тиском Європи. Приймався Кодекс провладною більшістю - опозиція зал парламентських засідань покинула, не бажаючи брати участь в такому дійстві.

Окремої розповіді заслуговує те, як проходило голосування за ухвалення законопроекту в другому читанні і в цілому - в ніч з четверга на п'ятницю, о 4 годині, при напівпорожньому залі. В цілому на друге читання нового КПК депутати витратили 3 парламентські дні. Було розглянуто 3 тисячі 755 поправок до 614 статей.

Новий КПК від діючого відрізняється концептуально. Розробники постаралися зберегти в нім рівноправ'я сторін - звинувачення і захисту, в усякому разі, проголосили таку свою мету. Чи досягнута вона - судити важко. Це покаже тільки практика.

Про теорію можна сказати наступне. У новому КПК містяться такі новації, як відсутність документу про порушення кримінальної справи (для початку процедури розслідування досить реєстрації заяви про злочин в реєстрі), інститут присяжних засідателів, "домашній арешт" в якості можливого запобіжного заходу, карно-процесуальні угоди обвинуваченого з потерпілим і звинувачення із захистом.

Розширені права прокурора по контролю за слідством.

Родичі обвинуваченого позбавлені права захищати його в суді. "Фахівці в галузі права" не вказані в якості можливих захисників у справі, хоча колись рішенням КСУ таке право їм було надано. Навпаки, в новому КПК чітко прописано, що захисниками можуть бути тільки адвокати, занесені в спеціальний реєстр. Для порівняння - в сусідній Російській Федерації здійснювати захист у кримінальних справах також можуть також адвокати, але в суді, за рішенням суддів, до захисту можуть бути допущені і родичі обвинуваченого і будь-які інші особи, про допуск яких просить обвинувачений.

Багато юристів заявляли про недостатню чіткість, выписанности кожної окремої процедури, що міститься в новому КПК, що утруднить його застосування на практиці, вірніше, дасть "фору" особам, що чинять карне переслідування, підозрювані і звинувачувані, однозначно, у виграші не будуть.

Набуття чинності нового Карного процесуального кодексу в цілому очікується через 6 місяців після його публікації. Окремі положення повинні будуть вступити ще пізніше. На той час юристи віднімають його більше, ретельно, і, без сумніву, знайдуть там багато цікавих новинок, що отримали путівку в життя минулої ночі.

Другою за значимістю подією тижня можна назвати вівторок рішення вітчизняного Конституційного Суду, що визнав цього разу неконституційними положення частини п'ятої статті 52, абзацу другого частині десятої статті 98, частини третьої статті 99 Закону "Про вибори народних депутатів України".

Це так зване рішення про у справі про висунення кандидатів в народні депутати України по змішаній виборчій системі, що має величезний вплив на майбутні вже цієї осені парламентські вибори. Після його оголошення опозиція заявила про відгук своїх підписів по Законом про вибори нардепів.

Згідно з рішенням, одно і те ж особа не зможе балотуватися одночасно в загальнодержавному багатомандатному і одномандатному виборчому округах (тобто відразу і по списках партій, і в мажоритарному окрузі). Завдяки такому виборчому розкладу опозиція втратить шанси на заміщення її представниками багатьох депутатських місць.

КСУ порахував, що право одночасного балотування порушує принцип рівного виборчого права кандидатів в народні депутати, оскільки у того, хто балотується тільки по одномандатному округу або тільки за списком партій, значно менше шансів потрапити до парламенту, чим у тих, хто проходить як кандидат і за списком, і по мажоритарному округу. Останні, таким чином, мають більше правових можливостей для реалізації права бути обраними.

Принцип рівного виборчого права, вважають судді, забезпечується не лише рівними для усіх громадян підставами для участі у виборах і наявністю у кожної рівної кількості голосів, але і "юридично рівним впливом цих голосів на результати виборів".

Був активний цього тижня Президент, що підписав цілий ряд "гучних" законів.

По-перше, нарешті дійшла черга до Закону "Про охоронну діяльність". Що тричі ветувався раніше Главою держави (не дивлячись на те, що парламентарі всякий раз задовольняли усі зауваження і пропозиції Президента), цього разу він благополучно отримав президентське "добро", а охоронні фірми отримали правову основу для своєї діяльності. Охоронні послуги віднесені до видів діяльності, що ліцензуються.

Персоналу охоронних фірм надані права на застосування заходів фізичної дії, на перевірку документів, на догляд речей фізичних осіб (з їх згоди) при пропуску на об'єкти охорони, огляд транспортних засобів, вилучення речей і документів, що є знаряддями або предметами правопорушень. Мало того, співробітникам охорони дозволили проведення прихованою відео- і фотографування, звукозаписи (законом це розглядається як допоміжний спосіб попередження протиправних дій).

По-друге, підписаний закон, що надає фізичним особам-підприємцям, що мають ліцензії на здійснення медичної і ветеринарної практики, право здійснювати діяльність по придбанню, перевезенню, зберіганню, відпустці, використанню і знищенню наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

По-третє, з набуттям чинності ще одногопідписаної Главою держави, закону стане обов'язковим встановлення тахографів на транспортних засобах, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів або вантажів.

По-четверте, одним із законів, що отримали президентський автограф, визначені принципи продажу банків за участю держави. Серед основних особливостей продажу банків - недопущення до участі в ній осіб, які на час капіталізації банків державою "володіли істотною участю" у цих банках. Це пов'язано з тим, що дії або бездіяльність таких осіб можуть спричинити істотне погіршення фінансового стану банків, навіть загрозу банкрутства і, як наслідок, необхідність напряму державою значних засобів на капіталізацію таких банків в цілях захисту інтересів їх вкладників і інших кредиторів.

По-п'яте, розширений круг підстав для перегляду рішення, визначення суду або судового наказу за обставинами, що знову відкрилися. Президент підписав закон, яким в якості такої основи названа встановлена вироком суду вина судді, що набув чинності, в скоєнні злочину, що привів до винесення незаконної або необгрунтованої ухвали.

Окрім підписання ухвалених Законів, Глава держави встиг створити комітет з реформування правоохоронців.

Серед законопроектів, про розробку і внесення до парламенту яких повідомляла ЮРЛИГАобов'язково слід згадати проект Закону про медиации.

Медиация за проектом застосовується на підставі договору про її проведення, укласти який (між медіатором і сторонами суперечки) можна як до звернення до суду (інший орган, наділений компетенцією дозволяти спори), так і після початку розгляд суперечки в суді.

За допомогою медиации можуть вирішуватися конфлікти між фізичними і юридичними особами, органами влади, у тому числі місцевою, і їх посадовцями. За результатами дозволу складається договір про результати медиации, в якому викладається досягнуте сторонами спільне рішення про врегулювання суперечки.

Медіаторами, відповідно до проекту закону, можуть бути фізичні особи, що досягли 21 року. Для заняття медиацией потрібна спеціальна підготовка "по напряму медиация" (не менше 40 академічних годин) у Україні або за кордоном. Медіатори можуть здійснювати і іншу (окрім медиации) діяльність, але не можуть перебувати на держслужбі.

Можливо, в недалекому майбутньому буде покінчено з монополією БТИ у сфері технічної інвентаризації нерухомості. Кабінет Міністрів вніс відповідний проект у Верховну Раду.

Також на рахунку Кабміну - спрощення порядку обміну водійського посвідчення і видачі його дубліката. Ці зміни вступили в силу на тижні, що йде, 12 квітня 2012 року.

На цьому ж тижні вступив в силу закон, що відміняє необхідність представлення виписки з ЕГР в цілях отримання підприємцями ліцензій на здійснення тієї або іншої господарської діяльності.

Міністерство фінансів розробило проект Інструкції про порядок числення і стягування державного мита. І виставило його на своєму офіційному веб-сайті для обговорення і внесення пропозицій.

Сплата держмита передбачена у тому числі і митними марками. За посвідчення договорів відчуження транспортних засобів держмито відповідно до проекту сплачується, виходячи з суми договору, але не нижче за оцінну вартістьвстановленій суб'єктом оцінній діяльності, включеним в Державний реєстр, який ведеться Фондом держмайна, і в Перелік, який ведеться ДПС.

Податківці ствердили новий Реєстр реєстраторів розрахункових операцій ( РРО).

Мінюст ствердив нову Інструкцію по організації примусового виконання рішень. Вона затверджена замість діючої Інструкції про проведення старанних дій і набуде чинності з дня публікації.

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку схвалила проект Положення про функціонування фондових бірж.

А Прем'єр-міністр Микола Азаров "заспокоїв" громадськість повідомленням про те, що так званий "Закон про багатство" відхилений Кабінетом Міністрів в понеділок унаслідок його яскраво вираженого фіскального характеру і змісту в нім "непродуманих норм". Наявність того і іншого віднесено до "гріхів" розробників, що відійшли від урядової концепції.

Ну і, нарешті, держслужбовці 1 категорії віднині можуть "обіймати" свої посади і після того, як їм виповнитися 65 років. Якщо, звичайно, дозволить начальство… Гучний закон набув чинності цього тижня.

Про усе це детальніше, а також про офіційні роз'яснення судів і державних органів, про новини в роботі законодавчій, виконавчій і судовій владі, підписаних і ветованих Президентом, ухвалених парламентом законах, а також просто про значущі правові події ви завжди щодня можете прочитати на порталі ЮРЛИГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини