Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Глава держави ініціюватиме зміни в законодавство про боротьбу з тортурами

10 квітня 2012, 17:31
112
0
Реклама

"Минулого тижня ми провели остаточну нараду з послом Ради Європи в Україні, провели нараду з фахівцями в цій області (про національний превентивний механізм). Плануємо, що Президент України у кінці квітня, можливо, на початку травня внесе до українського парламенту закон про внесення змін до законів, пов'язаних з боротьбою з тортурами"- сказав А. Портнов.

За його словами, йдеться, зокрема, про зміни до закону про Уповноваженого з прав людини, які передбачатимуть новий механізм контролю правозахисників за так званими місцями несвободи. "Це новий термін, який практично не застосовувався- відмітив А. Портнов. - Ми говорили про місця позбавлення волі, маючи на увазі слідчі ізолятори і колонії. Сьогодні як місця несвободи можна класифікувати багато місць, де людина не може самостійно прийняти рішення про своє переміщення". За його словами, це зокрема дитячі будинки, школи-інтернати, психіатричні установи для осіб похилого віку, дисциплінарні і штрафні батальйони, місця змісту нелегальних мігрантів - тобто установи, підлеглі не лише органам МВС або пенітенціарній службі, але і іншим відомствам (Минсоцполитики, МЗ та ін.).

За оцінками правозахисників, в Україні налічується близько 5400 різного роду місць несвободи, відмітив А. Портнов.

"У Україні буде створений новий механізм додаткового контролю не лише з боку прокуратури, але і правозахисників, які матимуть договірні відношення з Уповноваженим з прав людини. По усій території України має бути створений національний превентивний механізм додаткового контролю"- підкреслив Радник Глави держави.

По словах А. Портнова, розслідування резонансних злочинів, у тому числі пов'язаних з фактами тортур, - предмет постійної уваги Президента. "Ми зараз повністю мониторим ці питання. Президент України відразу ж дає доручення по найбільш резонансних злочинах - вони усі ставляться на контроль"- сказав А. Портнов.

За інформацією Прес-служби Президента України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини