Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді пропонують надати велику відкритість судовому процесу

10 квітня 2012, 11:50
125
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 10309 народного депутата Анатолія Гриценко (НУНС), яким пропонується інша, порівняно з існуючою, інтерпретація принципу публічності судового процесу.

Автор пропонує надати особам, присутнім у відкритому судовому засіданні (включаючи представників ЗМІ) право використовувати портативні і стаціонарні аудіо- і відеотехнічні засоби, проводити в залі судового засідання фото- і кінозйомку, відео- і звукозапис, а також транслювати відкриті судові засідання по радіо і телебаченню. І усе це - не просячи згоди суду або осіб, що беруть участь в справі. Відповідні зміни пропонуються до процесуальних кодексів і Закон "Про судоустрій і статус суддів".

Гласність і відкритість процесу є одним із засадничих принципів правосуддя. Відповідно до діючих норм Закону "Про судоустрій і статус суддів" розгляд справ в судах відбувається відкрито (тобто при слуханні справ може бути присутнім кожен, без яких-небудь обмежень). Усі особи, присутні на судовому засіданні (не лише учасники судового процесу), можуть користуватися портативними аудіотехнічними засобами. Що ж до використання стаціонарної апаратури і трансляції судового засідання, то такі дії можуть виконуватися тільки з дозволу суду.

Аналогічні положення містять ГПК і КАС. Тут можна додати лише те, що фото- і кінозйомка, відеозапис з використанням стаціонарної апаратури і трансляція допускаються також за наявності, окрім дозволу суду, ще і згоди на те осіб, що беруть участь в справі (за винятком суб'єктів владних повноважень в адміністративному судочинстві).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини