Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із законопроектів про пільгове оподаткування IT - індустрії прибрали веб-видання

10 квітня 2012, 10:00
139
0
Реклама

У новій редакції законопроектів про пільгове оподаткування IT- індустрії (йдеться про проекти № 9744 і № 8268)підготовлених до другого читання, будуть звужені види діяльності, що підпадають під дію пільг. Про це повідомляється на офіційному сайті Державного агентства з питань науки, інновацій і інформатизації.

Зокрема, з переліку пільгових видів діяльності виключені розміщення інформації на веб-вузлах, управління веб-сайтами, видання будь-якої інформації в мережі Інтернет (книг, журналів, газет і періодичних видань), а також обробка баз даних. При цьому розробка баз даних залишена в списку.

Згідно з новим варіантом законопроекту, здійснювати реєстрацію і вести реєстр суб'єктів спеціального режиму оподаткування буде центральний орган виконавчої влади - Госинформнауки. Для суб'єктів спеціального режиму оподаткування планується встановити ставку оподаткування прибутку у розмірі 5% з поступовим її підвищенням до 16% в 2027 році. В той же час, Госинформнауки матиме право звернутися в орган державної податкової служби за підтвердженням відповідності заявника критеріям, визначеним законом. На думку голови агентства Володимира Семиноженко, зміни до законопроектів носять компромісний характер, отже, є усі підстави для того, щоб вони були прийняті у другому читанні до 1 травня цього року.

Своєю думкою стосовно вищезгаданих змін з ЮРЛИГОЙ поділився керівний партнер ЮФ "Батуринец і партнери", адвокат Борис Батуринец:

Борис Батуринец

"Звичайно ж, звуження переліку видів пільгових галузей - це неприємно і, напевно, не виправдано в нашій економічній ситуації. Крім того, якщо в законопроекті не буде чіткої термінології, то така ситуація може спричинити двояке трактование норм. Скривджені шукатимуть лазівки, щоб отримати пільгистворювати "ИТ-компанії", витрачати "більше" грошей на "розробки", отримувати більше прибутків від таких "розробок", переводити співробітників в ці компанії, а основний продукт буде збитковий і так далі. Усе це може поставити під сумнів ефективність цього законопроекту.

З іншого боку,
ЗМІ і видавнича діяльність засновані на іншій законодавчій базіа Інтернет використовують тільки як ще один спосіб продажів. Це те ж саме, якби юристи, що мають сайти, користувалися пільгами нарівні з ИТ-компаниями.

Тому я вважаю, що нові поправки в законопроект логічні і доречні.

Все ж головна мета цього законопроекту - розвиток ИТ-галузі, підтримка тієї частини інформаційних технологій, що ми з вами як користувачі не бачимо, але успішно користуємося плодами їх роботи".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини