Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд правових подій тижня

2 квітня 2012, 09:00
291
0
Реклама

Хорошою новиною ознаменувався останній тиждень березня для ЗМІ. Голова ДПС Олександр Клименко відповідно до рекомендацій Верховної Ради по забезпеченню безперешкодної діяльності ЗМІ в передвиборний період 2012 року підписав документ, що відміняє усі графіки перевірок засобів масової інформації на період проведення виборів.

Зате зовсім не порадувало рішення Ради суддів, яка на своєму черговому засіданні 23 березня 2012 року внесла зміни в Перелік судових рішень, що підлягають включенню в Єдиний державний реєстр судових рішень. Тепер в Єдиному реєстрі ми не знайдемо рішень судів про усиновлення. Державна судова адміністрація звернулася до Ради суддів з вимогою дотримувати таємницю усиновлення.

В понеділок, 26 березня, вступив в силу Закон про ратифікацію Угоди про порядок перетину українсько-російського кордону жителями прикордонних регіонів. Угодою передбачено збільшення пунктів пропуску через державний кордон в 4 рази. Відповідно до нього перетинати межу за спрощеними правилами зможуть жителі прикордонного регіону - області (не лише прикордонних населених пунктів). На території іншої держави можна буде знаходитися також тільки у межах того регіону, в який вони в'їхали через пункт пропуску.

Серед тих, що набули чинності і наказ Міносвіти, яким змінений адреса сайту, де повинні зареєструватися абітурієнти, що подають заяви на участь в конкурсному відборі у вищі учбові заклади I - IV рівнів акредитації.

Із законопроектів слід виділити, мабуть, проект "регіонала" Ігоря Савченко, який запропонував надати податківцям право не проводити перевірки суб'єктів господарювання, якщо останні представили в податкову аудит своєї фінансової діяльності. У цьому проекті два "неприємні" моменти. По-перше, органи ДПС все-таки не зобов'язані задовольнятися аудитом, тобто перевірка може йти за наданням аудиту. По-друге, "відповідний" для податківців аудит зможуть проводити не усі аудитори, а тільки деякі з них - внесені в перелік, який вестиметься центральним органом державної податкової служби за уявленням аудиторської палати.

Не може не обнадіяти проект народного депутат Сергія Кошина, що запропонував збільшити розмір загальної суми нарахувань (сплат) за здійснення тих, що підлягають оподаткуванню операцій з поставки товарів (робіт, послуг) за останні 12 місяців сукупно, при якому необхідно в обов'язковому порядку реєструватися платником ПДВ - з 300 до 500 тис. гривен.

Державна податкова служба розробила і розмістила на своєму сайті для обговорення законопроект про відміну тотальної перевірки усіх ФОП, що закриваються. Якщо зараз сам факт процедури припинення ФОП, що почалася, є достатньою основою для перевірки, то за проектом для цього знадобиться також наявність ще трьох додаткових умов, причому усіх одночасно і - тільки за останні 3 календарні роки. Ці умови: подача податкової звітності з нульовими показниками; не реєстрація платником ПДВ; відсутність в органах ДПС інформації про використання найманих осіб або про відкриті рахунки у банках (інших фінустановах).

Як і завжди, увазі читачів порталу минулого тижня були представлені ряд офіційних роз'яснень державних органів, серед них - і роз'яснення ДПС. Податківці, зокрема, пояснили:

- що сума збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з продажу ювелірних виробів включається у базу оподаткування ПДВ;

- по яких формам представляти податкову звітність у березні 2012 переробним сільгосппродукцію підприємствам.

Минифин вказав на те, що при віддзеркаленні прибутків в книзі обліку факт їх вступу не завжди може бути підтверджений первинними документами (наприклад, отримання готівки в оплату товарів). Тому законодавством не передбачено вимога обов'язковості здійснення записів в книзі обліку прибутків виключно на підставі первинних документів.

Мінекономрозвитку повідомив, що декларації про готовність і будівництво об'єктів належить подавати у дозвільні центри державним адміністраторам

З неділі у свої права вступив другий місяць весни, квітень, і, хочете - вірте, хочете - ні, але Минрегион роз'яснюєщо з 1 квітня оплачувати послугу парковки слід тільки за допомогою парковочных талонів.

Кабінет Міністрів ствердив нові форми національного і міжнародного посвідчення водія транспортного засобу. Проте хвилюватися не варто - старі продовжують діяти.

У МНС ствердили Правила пожежної безпеки для об'єктів площею до 300 кв. метрів, які набудуть чинності з дня публікації. Правила обов'язкові для виконання усіма юридичними особами і фізособами-підприємцями (ФОП), незалежно від їх форм власності і виду господарської діяльності, і поширюються на окремо розташовані об'єкти або на вбудовані (прибудовані) об'єкти, що мають самостійний евакуаційний вихід.

А Міністерство інфраструктури, як стало відомо, планує з 1 січня 2013 року ввести обов'язкове устаткування ременями безпеки автобусів, що перевозять пасажирів.

Національний банк Нацбанк змінив регламент роботи системи електронних платежів.

Українська федерація страхування (УФС) звернулася до Президента з проханням ветувати прийнятий 15 березня цього року закон про перегляд правил обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників (ОСАГО). Страховиків не влаштовує норма про створення при Моторно-транспортному страховому бюро (МТСБУ) фонду забезпечення страхових виплат за рахунок премій від "автогромадянки".

Київська держадміністрація обіцяє організувати окремі смуги для автобусів, маршруток і тролейбусів уздовж дев'яти найзавантаженіших вулиць і має намір просити парламент відновити право примусової евакуації незаконно припаркованих авто, зокрема, кинутих на смугах громадського транспорту.

Про усе це детальніше, а також про інші офіційні роз'яснення судів і державних органів, про новини в роботі законодавчій, виконавчій і судовій владі, підписаних і ветованих Президентом, ухвалених парламентом законах, а також просто про значущі правові події ви віднині щодня можете прочитати на порталі ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини