Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС розповіла, як враховувати операції по поверненню об'єкту лізингу

16 березня 2012, 12:29
721
0
Реклама

Листом від 15.02.2012 р. № 2713/6/15-1215 ДПС роз'яснила особливості оподаткування і обліку операцій по поверненню об'єкту лізингу.

Держорган підкреслив, що платник податків - орендар, який повертає об'єкт фінансового лізингу орендодавцеві без придбання такого об'єкту у власність, повинен припинити нарахування амортизації на такий об'єкт, починаючи з місяця, що йде за місяцем виведення об'єкту лізингу з експлуатації, і відобразити в обліку угоду з продажу такого об'єкту за ціною, яка визначається на рівні суми лізингових платежів (у частині компенсації вартості об'єкту фінансового лізингу), які не сплачені на дату повернення.

Отриманий платником податків - орендодавцем об'єкт лізингу, залежно від подальшого використання, може бути визнаний об'єктом основних засобів, вартість якого амортизується, або придбаним для подальшого продажу товаром, вартість якого може бути врахована в собівартості придбаного і реалізованого товару відповідно до норм п. 138.4 ст. 138 Податкового кодексу.

Нагадаємо, згідно п. 153.7 ст. 153 НК, у разі, якщо в майбутніх податкових періодах орендар повертає об'єкт фінансового лізингу орендодавцеві без придбання цього об'єкту у власність, така передача прирівнюється для цілей оподаткування до зворотного продажу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини