Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Україні потрібне спрощення законодавства і дерегуляция"

15 березня 2012, 15:16
315
0
Реклама

Почавши дебати із з'ясування, хто ж з присутніх задоволений реформами, що відбулися, а також поскаржившись один одному на втрати в прибутку, учасники плавно перейшли до обговорення безпосередньо плюсів і мінусів ведення бізнесу, що мали місце бути упродовж останніх двох років.

Томаш Фіалугенеральний директор Dragon Capital, Президент ЕБА, відмітив, що початок (2010г.) був непоганий - стабілізація фіскальної ситуації, не дуже вдале, але в цілому позитивне явище. Далі ж процес начал гальмується: реформа будівельної області не принесла ніяких результатів, майже відсутній прогрес в дерегуляции. Крім того, згідно з опитуваннями підприємців, збільшився відсоток від виручки, який вони вимушені витрачати на хабарі, - зріс з 8 до 10%.

До плюсів 2010г. Джок Мендоза-Вилсондиректор по связам з іноземними інвесторами, System Capital Management, також відніс зміни в дозвільній документації і реорганізацію в міністерствах. " У 2011 р. ми не бачили націленості на реформи. До того ж в Україні проявилися політичні риски - фундаментальні показники такі ж, але ось репутація вже не та", - стверджує експерт.

Володимир Котенко : "Я б не називав прийняття НК реформою як такою. Кодекс не вирішив тих завдань, які перед ним стояли"

Ситуацію з Податковим кодексом, який обговорюють мало не щодня ось вже більше року, прокоментував Володимир Котенкопартнер Ernst&Young Ukraine, голова Податкового комітету ЕБА : "Я б не називав прийняття НК реформою як такою. Кодекс не вирішив тих завдань, які перед ним стояли, проблему ухилення від оподаткування, приміром. Усе це вилилося в ще нижчий індекс інвестиційної привабливості України". Окрім цього пан Котенко відмічає, що умови для ведення бізнесу в Україні невигідні якраз для компаній, які готові працювати чесно і відкрито, і в той же час така ситуація абсолютно не заважає діяльності компаній, працюючих в тіні.

Також учасники дебатів відмітили непослідовність системи відшкодування ПДВ, не обійшли увагою і днями прийнятий з президентськими поправками Митний кодекс. Зокрема, Олександр Лазаревспівголова Митного комітету ЕБА, DamcoUkraine, відмітив спрощення процедури переміщення вантажу через кордон, впровадження системи електронного декларування і передачу функцій контролю безпосередньо митниці. "Увесь початок набувати цивілізованої форми"- говорить експерт. Проте пана Лазарева турбує, в якій конкретній формі був прийнятий профільний кодекс, а також питання виконання його положень.

На ще один пласт проблем вказує Володимир Котенко: "Україна - ця держава монополізму і бюрократії. На жаль, дуже багатьом вигідний такий стан справ. Саме тому нам потрібне спрощення законодавства і дерегуляция".

Згоден в цьому питанні з В. Котеням і Томаш Фіалу : "Cоздается таке враження ніби бюрократи, що на нижчих східцях, що на вищих, постійно придумують якісь перешкоди для бізнесу, для подолання яких доводиться платити".

В якості підсумків Ганна Деревянковиконавчий директор ЕБА, запропонувала учасникам дебатів розробити кроки по стабілізації ситуації в Україні в 2012 р. і передати такі ідеї Президентові.

Томаш Фіалу визначив, що в першу чергу потрібне усередині країни улагодити три принципові питання - корупцію, дерегуляцию і верховенство права, а у зовнішній сфері потурбується про підписання договору про асоціацію і вільної торгівлі з Європою, відновленні співпраці з Міжнародним валютним фондом і стабілізації стосунків з Росією.

В цілому, усі експерти згодні з думкою пана Фиалы, але в якості доповнень пропонують:

- враховуючи звуження ринку капіталу в Європі, Володимир Лавренчукголова правління Райффайзен Банк Аваль, радить для залучення капіталу переконати інвесторів в захищеності їх інтересів, що в основному торкається ролі судів. Оскільки украй не сприяє залученню інвестицій той факт, що близько 70% рішень судів подаються на апеляціющо говорить про недовіру до системи як такої.

- позбавити повноважень відносно перевірок бізнесу МВС, СБУ і інших, - рекомендує В. Котенко. Дискомфорт від можливості потрапити під прес всіляких перевірок утримує компанії від відкритого ведення бізнесу.

- забезпечити зворотну сторону верховенства права, тобто невідворотність покарання, яка доки існує тільки для приватних осіб, але зовсім не для чиновників, - пропонує А. Лазарев. Йому вторить і пан Мендоза, резюмуючи, що закон має бути один для усіх.

Наталія Шныр, журналіст сайту ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини