Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти розповіли про переваги IPO в Лондоні

14 березня 2012, 16:20
337
0
Реклама

У рамках проведеного круглого столу "Лондон як глобальний фінансовий центр : складові успішного дебюту українських IPO" представники великого українського бізнесу були ознайомлені з численними перевагами залучення інвестиційного капіталу в Лондоні, а також з юридичними особливостями успішного лістингу.

Максим Кондратюкпредставник Лондонської фондової біржі признався, що Україна є дуже важливим регіоном для цього міжнародного фінансового майданчика. "Наша біржа інтернаціональна. Зокрема, з регіону СНД біржа вже налічує більше 110 компаній, з них 16 - з українським капіталом- говорить експерт. - Багато консультантів упевнені, що ринки IPO на даний момент недостатньо функціональні, проте наша команда цих труднощів не випробовує - приблизно 40% залучених минулого року грошей приходили з Росії і інших країн СНД".

Максим Кондратюк, менеджер по розвитку бізнесу в Росії, СНД і Монголії, Лондонська фондова біржа

Досить часто, роздумуючи про можливості публічного розміщення акцій за кордоном, російські і українські компанії відносяться до цієї перспективи песимістично. У одних випадках вони вважають свій бізнес занадто малим для IPO, в інших - бояться зіткнутися з нерозумінням іноземного інвестора специфіки місцевого підприємництва. Це неправда - стверджує Максим Кондратюк - в першу чергу інвестори сьогодні цікавляться компаніями, що розвиваються. "Організувавши зустріч з інвестором через Лондонську фондову біржу, ви будете здивовані, наскільки добре він орієнтується в специфіці ведення бізнесу у вашому регіоні, а також в особливостях функціонування вашої компанії"- відмічає М. Кондратюк.

Так в чому ж секрет згаданої біржі і чому інвестори фінансують компанії саме через Лондон? В першу чергу в цьому є заслуга лондонських консультантів - інвестиційних банків і брокерів, які пишуть аналітику по вашій компанії і розсилають її потенційним інвесторам. Це допомагає останнім досить детально і чітко розібратися в роботі будь-якої компанії. Згідно із статистикою, в Лондоні на кожну залистингованную компанію доводиться в середньому 4 аналітики. Цей факт є однією з головних переваг Лондонської фондової біржі перед іншими європейськими майданчиками.

Аналізуючи правові аспекти успішного IPO, партнер Sayenko Kharenko Андрій Ляхов відмічає, що найбільші перешкоди для емітентів з країн СНД в процесі підготовки кінцевого розміщення цінних паперів на міжнародному майданчику пов'язані з питаннями корпоративного управління. "Напевно, 90% бізнесу з СНД побудовано сьогодні за принципом "хазяїна", де існує один власник з дуже вузькою групою довірених осіб- признається юрист. - У таких випадках про належну прозорість і звітність бізнесу мови бути не може".

Андрій Ляхов (Sayenko Kharenko) і Дэвид Лэвин (Hogan Lovells)

За словами експерта, такий механізм може діяти лише тоді, коли у бізнесі знаходяться гроші одного власника. Проте у разі IPO інтереси хазяїна і інтереси інвесторів можуть бути діаметрально протилежні. Впускаючи у свій бізнес іноземного інвестора, власник вимушений піти на деякі поступки - розділити відповідальність і обов'язки, що посприяє прозорості і керованості менеджменту компанії.

Таким чином, на думку Андрія Ляхова, ефективність корпоративного управління в компанії частенько служить одним з найважливіших чинників оцінки її діяльності іноземним інвестором.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини