Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономрозвитку розробив проект закону про рієлторську діяльність

6 березня 2012, 09:20
1123
2
Реклама

В п'ятницю, 02.03.2012 р. на офіційному сайті Мінекономрозвитку для обговорення опублікований проект Закону "Про рієлторську діяльність".

Згідно з проектом, суб'єктами рієлторської діяльності зможуть бути фізичні особи-підприємці (ФОП), які отримали статус рієлтора і рієлторські організації (юридичні особи незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності).

Міністерство пропонує встановити, що рієлтором може бути громадянин України, а також іноземець або особа без громадянства, яке має вищу освіту, володіє державною мовою, пройшло навчання за програмою базової підготовки або стажування у суб'єкта рієлторської діяльності впродовж 1-го року, а також що склало кваліфікаційний іспит, отримало кваліфікаційне свідоцтво рієлтора і зареєстроване в Державному реєстрі суб'єктів рієлторської діяльності.

Рієлторові передбачається заборонити здійснювати рієлторську діяльність в двох або більше рієлторських організаціях або працювати в рієлторській організації і одночасно здійснювати рієлторську діяльність як ФОП.

Законопроектом також передбачається страхування громадянської відповідальності суб'єктів рієлторської діяльності, при чому для юрособ розмір різниться залежно від кількості рієлторів у складі такої організації.

Рієлторською організацією пропонують вважати юридичну особу незалежно від його організаційно-правової форми і форми власності, у складі якого на постійній основі працює не менш 2-х рієлторів, включаючи керівника рієлторської організації, і яке має сертифікат суб'єкта рієлторської діяльності, зареєстровано в Державному реєстрі суб'єктів рієлторської діяльності.

Законопроект також оперує поняттям агент по операціях з нерухомістю, яким може бути громадянин України, а також іноземець або особа без громадянства з повною середньою освітою, що володіє державною мовою і що є найнятим робітником суб'єкта рієлторської діяльності. Агент може полягати в трудових стосунках тільки з одним суб'єктом рієлторської діяльності.

До рієлторських послуг законопроектом запропоновано віднести: посередницьку діяльність після купівлі, продажу, оренди нерухомого майна і здійснення інших операцій з нерухомим майном; діяльність за поданням інформаційних і консультаційних послуг на ринку нерухомості і по управлінню нерухомим майном.

Крім того, передбачається, що рієлторські послуги надаватимуться виключно на підставі договору, який повинен полягати у письмовій формі і містити 12 істотних умов, передбачених законопроектом.

Нагадаємо, на сьогодні діяльність рієлторів в нашій державі законодавчо не врегульована. Як правило, здійснення таких послуг представлено у вигляді підприємницької діяльності за поданням інформаційних послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини