Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін пропонує встановити новий порядок створення митного складу

5 березня 2012, 15:31
667
0
Реклама

Мінфін розробив проект Порядку надання складським об'єктам статусу "митного складу" і позбавлення такого статусу, а також Порядку застосування митного режиму митного складу.

Згідно з проектом, митний склад (ТС) - це складський об'єкт, який внесений в Реєстр митних складів. Проектом не передбачені процедури ліцензування діяльності і щорічної перереєстрації митних складів, стягування плати за відкриття складу або його перереєстрацію. За проектом утримувачем ТС зможе бути тільки резидент України.

Такий утримувач зобов'язаний буде забезпечити: наявність прилеглої до ТС території з твердим покриттям, обладнаним для стоянки вантажних транспортних засобів
наявність і функціонування системи електронного обліку транспортних засобів, переміщуваних по прилеглій до ТС території (з безперешкодним доступом до системи посадовців митних органів для ТС відкритого типу), а також функціонування контрольно-перепускної системи на в'їзді і виїзді з прилеглою до ТС території, в яку входять шлагбауми, засоби автоматичного прочитування (фіксації) реєстраційних номерних знаків транспортних засобів і електронні ваги з функцією автоматичного внесення інформації про реєстраційний номер транспортного засобу і його загальну вагу в систему електронного обліку (для МС закритого типу, за бажанням утримувача).

Цікаво, що проектом Порядку застосування режиму митного складу передбачена можливість надання утримувачеві ТС, якому встановлений високий або достатній рівень довіри митного органу, дозволи митного органу на здійснення операцій для підготовки до продажу і транспортування товарів без присутності уповноважених осіб митного органу.

Мінфін пропонує зберегти класифікацію митних складів на 2 групи, яка майже не відрізняються від існуючої.

Так, проектом передбачається, що ТС закритого типу призначається виключно для зберігання під митним контролем товарів, переміщуваних через митний кордон України по зовнішньоекономічних договорах (контрактам), що укладаються утримувачем цього складу або учасниками об'єднання підприємств, одним з яких є утримувач складу. ТС відкритого типу призначений для зберігання товарів, переміщуваних через митний кордон України по зовнішньоекономічних договорах, ув'язненим як утримувачем цього складу, так і будь-якими іншими особами.

Порядками передбачені правила і процедури реєстрації ТС, особливості митного контролю в режимі ТС, зокрема, і оформлення консолідованих вантажів, переміщуваних через ТС.

Нагадаємо, Законом № 2608 - VI виключена ч.2 ст. 216 ТК, що передбачає ліцензування діяльності, пов'язаної з відкриттям і експлуатацією митних складів. Не передбачено ліцензування такої діяльності і Законом "Про ліцензування окремих видів господарської діяльності", а ось Положення про відкриття і експлуатацію митних ліцензійних складів по колишньому передбачає ліцензування. У зв'язку з цим, питання діяльності митних ліцензійних складів залишаються на сьогодні не врегульованими. Особливо гострим питанням є відкриття нових митних ліцензійних складів.

Крім того, неврегульованість питання відкриття митних ліцензійних складів позбавила суб'єктів господарювання права відкривати не лише митні ліцензійні склади, але і вантажні митні комплекси, автопорти, автотермінали, оскільки наявність митного ліцензійного складу в структурі вантажного митного комплексу є обов'язковою умовою для відкриття останнього.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини