Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Грузії влада здійснює тиск на адвокатський корпус

24 лютого 2012, 13:59
405
2
Реклама

23 лютого в прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбулася прес-конференція Зазы Хатиашвилиприсвячена переслідуванням владою президента Михайла Саакашвілі представників адвокатського корпусу країни. Голова Асоціації адвокатів Грузії (далі - ААГ) сподівається, що громадянське суспільство України і адвокати допоможуть ААГ врятувати інститут адвокатури від режиму М. Саакашвілі.

У своєму виступі Заза Хатиашвили привів безліч прикладів і фактів, які, на його думку, підтверджують тиск на адвокатський корпус Грузії і його переслідування. За даними ААГ, за останні 7 років в Грузії звинувачувальний вирок був ухвалений 130 адвокатам. Для порівняння: в період існування Радянського Союзу до карної відповідальності в Грузинській РСР було притягнене близько 70 - 80 адвокатів. На думку фахівців ААГ, цей факт ще раз підтверджує інституціональне переслідування професії адвоката в Грузії.

По словах Заза Хатиашвили, впродовж 9 місяців він звертався до уряду Грузії, щоб він розслідував факти тиску на адвокатський корпус країни, але ніякої реакції не було. Голова ААГ навів конкретні приклади фактів переслідування адвокатів в Грузії. Зокрема йдеться про таких представників юридичної професії, як Шалва Хачапуридзе, Коба Сохадзе, Варлам Балхамишвили, Валерій Табагуа, Ірина Сигинадзе і інші.

Відмітимо, що Заза Хатиашвили також звернувся по допомогу до Європейського Парламенту і до глав країн Великої Вісімки. Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг особисто здійснив візит в Грузію і ознайомився з проблемами на місці. У своїй доповіді про Грузію комісар підкреслює інституціональне переслідування адвокатів в країні.

Також незалежне дослідження ситуації в Грузії провела Міжнародна Обсерваторія Адвокатів - International Observatory for Lawyers. У своїх доповідях, заснованих на вивченні реальних фактів, фахівці організації відмічають, що грузинські адвокати здійснюють свою діяльність під страхом насильства і погроз, а також що в країні намічається повна дестабілізація юридичної професії.

На жаль, вказані дії з боку європейських експертів не спричинили ніякої реакції від керівництва Грузії. По словах Зазы Хатиашвили, якщо міжнародне співтовариство не допоможе, - в Грузії скоро не буде вільної професії адвокатів.

Андрій Цыганков

У прес-конференції голови ААГ взяли участь також його українські колеги. Так, адвокат Андрій Цыганков розповів, як вітчизняні адвокати можуть допомогти своїм грузинським колегам. Він вважає, що для вирішення питання допомоги адвокатам Грузії потрібне, щоб українські адвокати детально вивчили проблему, що склалася.

За словами Андрія Цыганкова, в даному випадку вітчизняні представники адвокатської професії можуть допомогти грузинським колегам своїми знаннями і можливостями освітити цю ситуацію ширше, ніж одна людина в карному процесі.

Український адвокат вважає, що в даному випадку було б цікаво вивчити практику пред'явлення звинувачень адвокатам в Грузії, і висловити свою позицію з точки зору адвокатів України, давши аналіз якості вироків і самого судочинства.

У свою чергу адвокат і партнер АГ "Солодко і Партнери" Євгеній Солодко визнає, що що відбувається з адвокатами Грузії - це жахливо. "Адвокат - це совість держави. Мабуть, на певних етапах розвитку кожної держави ця совість йому не потрібна. Щоб не турбувала вночі, і не ставила неприємних питань."., - міркує юрист.

Євгеній Солодко

На думку Євгенія Солодко, ситуація вражає своєю безвихіддю, але, мабуть, тільки критика міжнародної громадськості і ізоляція, у тому числі владних структур і їх представників, - допоможе звернути увагу на те, що відбувається в Грузії. При цьому адвокат переконаний, що коли ця увага буде привернута, то постраждає не сама система, а її яскраві представники.

Г-дінів Солодко вважає, що оскільки адвокатському корпусу Грузії фактично оголошена війна і його знищують, то в цій ситуації треба поступати так, як учить бойовий статут, а саме: вивчити, оцінити ситуацію, і тільки після цього приймати рішення.

Разом з обговоренням проблеми адвокатів Грузії українські юристи згадали і про особливості роботи вітчизняних адвокатів. Експерти стверджують, що в невеликих містах нашої країни, місцеві адвокати дуже пов'язані у свободі вибору позиції, тактики захисту свого клієнта. Річ у тому, що якщо адвокат собі дозволить бути принциповим і посперечатися з прокурором або суддею, - те він може позбутися практики, роботи і не зможе нормально реалізовувати свою діяльність. У цьому плані київські адвокати мають велику перевагу.

За підсумками прес-конференції усі погодилися, що грузинським адвокатам можна допомогти тільки, якщо об'єднати зусилля. Найближчим часом Заза Хатиашвили планує також провести аналогічну прес-конференцію у Брюсселі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини