Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд правових подій тижня

17 лютого 2012, 18:00
3001
0
Реклама

Тиждень, що йде, можна охарактеризувати відносним затишшям - парламент не працював, Президент нічого не підписав і не ветував, не виніс ніяких гучних судових ухвал КСУ...

Відрізнився хіба що Кабінет Міністрів, прийнявши 13 лютого постанова про зміни до Правил реєстрації транспортних засобів (ТС). Зміни доки не набули чинності, але з їх вступом відміняється уявлення документу про оцінку вартості транспорту при реєстрації ТС. також відповідно до змін не потрібно буде перереєструвати транспортний засіб при зміні його власника.

Для поїздки за кордон на чужому авто, особі, що не є його власником, для поїздок досить буде тільки відповідної заяви власника ТС. Свідчення на ТС при поїздці за кордон на ім'я не таких власників ТС, що володіють, видаватимуться тільки по їх бажанню, але не в обов'язковому порядку, як це має місце зараз.

Документом, що підтверджує правомірність придбання ТС може бути вантажна митна декларація (ГТД), як в паперовому виді, так і в електронному - при митному оформленні транспорту і його складових частин по електронній ГТД остання за допомогою телекомунікаційних систем передаватиметься в органи МВС.

Нові транспортні засоби, які не були зареєстровані раніше ДАІ або уповноваженим органом держави-експортера транспортного засобу, при реєстрації не підлягатимуть огляду і дослідженню на предмет звіряння ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, вказаними в представлених для реєстрації документах.

Що стосується огляду і дослідження інших ТС, то зміни надають право власникові транспорту наполягти (подавши письмову вимогу) на дослідженні ТС не фахівцями експертної служби МВС, а судовими експертами.

На час очікування відповіді на запит відділу ДАІ по новому місцю держреєстрації транспорту до відділу ДАІ по старому місцю реєстрації, переїжджаючому (що міняє місце проживання) власникові ТС не видаватимуться номерні транспортні знаки і тимчасовий реєстраційний талон. Тимчасові номерні знаки і тимчасовий талон не видаватимуться також і на період отримання ДАІ інформації про митне оформлення транспорту.

При реєстрації ТС, ввезених з-за кордону і зареєстрованих в органах іншої держави, згідно зі змінами більше не вимагатиметься відмітка про зняття їх там з обліку.

При реєстрації транспорту, що ввозиться, тимчасово, у зв'язку з переселенням громадян на постійне проживання, і як спадки згідно із законом, відкритого за кордоном на користь резидента, не треба буде уявляти довідки посольства (консульства) про проживання власника на території іншої держави і про дійсність реєстраційних і прирівняних до них документів країни вивезення ТС.

При знятті транспортного засобу з обліку в документах не вказуватиметься, що воно зняте для реалізації тільки у межах України.

Втрата свідоцтва про реєстрацію ТС спадкодавцем не стане перешкодою в реєстрації ТС спадкоємцем. До останнього не пред'являтимуться вимоги про отримання нового свідоцтва перед реєстрацією.

Не зніматимуться з обліку як "вибракувані транспортні засоби" ті з ТС, які не представлялися до техогляду впродовж 5 (і більше) років, або розукомплектовані, або перебувають в непридатному для експлуатації стані, а також ТС, власників яких неможливо знайти.

По суті зміни дуже навіть не погані, так само як і повідомлення митниці про безкоштовну видачу електронних ключів суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності. Ці електронні ключі можна буде використовувати не лише в роботі з Держмитслужбою, але і з іншими держорганами. Сертифікаційний центр митниці може почати видачу ключів вже найближчим часом.

На урядовому засіданні 15 лютого 2012 року було прийнято рішення про представлення декларації по податку на прибуток в спрощеній формі тими платниками податків, які застосовують податкову пільгу у вигляді нульової ставки по податку на прибуток.

Цього тижня, як і завжди, ми познайомили наших читачів з рядом позицій ДПС. Податківці, зокрема, роз'яснили:

- ньюансы звітності із застосуванням нових ставок акцизу;

- особливості оподаткування ПДВ транзитних перевезень вантажів;

- що не може бути основою для відмови в прийнятті податкової декларації;

- в яких випадках не налічується авансовий внесок по податку на прибуток при виплаті дивідендів.

НКЦБФР роз'яснилаяк правильно застосовувати ч.6 ст. 40 Закону "Про цінні папери і фондовий ринок", яка зобов'язує публічні акціонерні товариства розкривати інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Незважаючи на ветування (з яким законодавці погодилися!) Президентом вже ухваленого Радою закону, що передубачав введення біометричних паспортів, стало відомо про ще як мінімум двох подібних проектах. Один їх них - законопроект № 10036 групи народних депутатів вже внесений на розгляд Ради. Про розробку другого і схвалення його Кабінетом Міністрів заявив цього тижня Мінюст.

Серед інших, освітлених порталом, законодавчих пропозицій, слід виділити:

- законопроект № 10051 про введення ще одного місцевого збору за користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення, ставка якого складатиме 1% від нормативної грошової оцінки земель. Платниками податку в проекті значаться власники і орендарі земель сільгосппризначення;

- законопроект № 10053 депутатов-"регионалов" про легалізації букмекерській діяльності;

- законопроект № 10037 з пропозицією відчужувати у державну або комунальну власність землі, використовувані з порушенням їх правового режиму;

- законопроект №10030 Сергія Кивалова і Валерія Бондика, яким пропонується віднести до компетенції місцевих судів розгляд адміністративних справ, предметом оскарження в яких є дії (бездіяльність) і рішення дільничної виборчої комісії з підрахунку голосів, а також внести деякі зміни у розгляді адміністративних справ по позовах органів податкової служби;

- законопроект № 10019 авторства Юрія Каракая, що пропонує відмінити заборону на відчуження права на оренду земучастков державної і комунальної власності;

- законопроект № 10040 про уточненні порядку перетворення акціонерних товариств;

- розроблений Мининфраструктуры законопроект про спрощенні контролю і оформлення товарів в морських портах, що перевозяться в контейнерах;

- законопроект № 10025 про місцеве і регіональне самоврядування .

На цьому ж тижні, 13 лютого, набула чинності мінфінівська Методика визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента.

А Глава уряду того ж дня зобов'язав міністрів особисто спілкуватися з мас-медіа, так що надалі слід чекати збільшення цікавої інформації, у тому числі і правовий, що називається, "з перших вуст".

Про усе це детальніше, а також про судові рішення, офіційні роз'яснення судів і державних органів, про новини в роботі Президента і уряду, а також просто про значущі правові події ви завжди можете прочитати на порталі ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини