Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд правових подій тижня

10 лютого 2012, 18:00
3737
1
Реклама

Парламент цього тижня відновив свою роботу. І хоч розгляд таких важливих проектів як проект Закону про внутрішню торгівлю (№ 9443) і проект Митного кодексу (№ 8130-д) був відкладений, зате новий Карний процесуальний кодекс в першому читанні підтримку в Раді отримав.

Прийняли президентський проект № 9700, хоча був ще і альтернативний - проект Романа Зварича. Необхідність в прийнятті нового КПК вже дуже давно назріла і навіть перезріла, з одного боку, з іншої - при обговоренні проекту до нього було дуже багато претензій.

Не-адвокаты - "фахівці у галузі права" і родичі обвинуваченого за проектом витісняються з процесу розслідування кримінальної справи і розгляду його в суді. Ця норма викликала дуже багато критики.

Розширюється роль прокуратури в розслідуванні і в контролі за процесом розслідування. Слідчому, зокрема, загрожує карна відповідальність за невиконання вказівок прокурора. Альтернативний проект Зварича повністю відсікав прокуратуру від слідства.

Обрана континентальна модель інституту суду присяжних (2 суддів і 3 присяжних) багата нерівністю членів суду - можливим впливом суддів на присяжних.

Неприйняття депутатів викликали і пропоновані проектом зміни до інших нормативно-правових актів, згідно з якими до компетенції СБУ віднесено розслідування додаткові ще 76 складів злочинів. Ще 22 склади додатково СБУ "ділитиме" з іншими відомствами в результаті альтернативної осудності, що передбачається.

Було б прекрасно, якби наші законодавці знайшли можливість внести поправки в ці норми проекту. Оскільки не усе в нім викликає нарікання. Враховуючи практиковані українськими слідчими органами тортури і вибивання свідчень, карний процес дуже гостро потребує запропонованої проектом № 9700 нормі про те, що доказове значення для суду матимуть тільки свідчення, дані безпосередньо в суді. Така норми робить фізичний і психологічний тиск на підозрюваних в процесі розслідування просто безглуздим.

Законопроектом номер 2 за значимістю серед прийнятих парламентарями слід назвати проект № 8484. Хоч він і прийнятий тільки в першому читанні. Цей майбутній закон - про можливість проведення інспекційних перевірок юридичних і фізичних осіб, що використовують найману працю, так часто і так ретельно, як цього захочуть органи держнагляду за дотриманням законодавства про охорону праці.

Остання фраза - зовсім не ліричний оборот, це цитата: "Державний нагляд за дотриманням вимог законодавства про охорону праці здійснюється шляхом проведення інспекційних перевірок, юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю (суб' єктів господарювання та/або їх об' єкти, відокремлені підрозділи), та проводяться так часто, і так ретельно, як це необхідно для забезпечення ефективного застосування законодавства з охорони праці".

Ще серед прийнятих парламентом - Закон про охоронну діяльність. Парламентарі врахували побажання Президента після його вето. Дія закону поширюється на правовідносини правоохоронних органів і військових формувань при наданні ними послуг з охорони власності і охорони громадян в частині, яка не регулюється законодавчими актами, що регламентують діяльність таких органів. Він передбачає ліцензування охоронної діяльності, регламентує застосування заходів фізичної дії, спеціальних засобів і використання службових собак в охоронній діяльності, встановлює норми взаємодії охоронців з правоохоронцями і громадськістю.

Не можна не відмітити встановлення парламентом заборони на трансляцію програм і передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), умови яких прямо або побічно передбачають платне придбання статусу її учасника. Якщо Президент дасть "добро", підписавши цей Закон, то програми з пропозиціями подзвонити (відправити SMS) за плату для участі в розіграшах, вікторинах і так далі і т.п кануть в Лету. Втім, на канали з "обмеженим доступом" ця заборона поширюватися не буде.

Створення централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЭР вітчизняного виробництва в Київській області в зоні відчуження ВР все-таки дозволила.

Внесла ясність Рада в терміни видачі документів дозвільного характеру органами місцевого самоврядування. Тепер місячний термін діятиме тільки для представницьких органів - рад, які приймають сесійно. Усі інші зобов'язані видавати дозволи в загальний термін - впродовж 10 днів.

Про права туристів потурбувалися прийняттям змін до Закону "Про туризм". Туроператор (турагент) відповідно до змін зобов'язаний повідомити туриста до моменту укладення договору про місце надання туруслуг, про програму туристичного обслуговування, про вид і категорію транспорту; надати детальну характеристику готелю - місце розташування, категорію, порядок оплати готельного обслуговування і багато що інше.

У першому читанні депутати прийняли проекти:

- № 9634 - про зміни в законодавстві про держзакупівлі, яке хочуть розповсюдити тільки на закупівлю за держзасоби. Комунальні підприємства і хозобщества з корпоративними правами держави проектом звільняються від таких процедур. Проектом запропоновано також розширити перелік товарів (робіт, послуг), закупівля яких не регулюється цим законодавством

- № 9654яким запропоновано віднести до тих, що підлягають ліцензуванню видам діяльності водопостачання і діяльність на ринку природного газу, виробництво бензинів моторних, у тому числі сумішевих, дизельного палива і їх компонентів, а також розробку, виробництво і експлуатацію ракет-носіїв, космічних апаратів і наземних комплексів по їх управлінню. Проектом змінюється і порядок видачі ліцензій;

- № 9778 - про звільнення від пайової участі в розвитку інфраструктури населеного пункту замовників, що споруджують об'єкти інженерної, транспортної інфраструктури, об'єкти енергетики, зв'язку і дорожнього господарства (окрім об'єктів дорожнього сервісу);

- № 9760 - що розширює пільги підприємств електроенергетики по податку на прибуток;

Дуже важливий з прийнятих "за основу" законопроект № 9665що визначає зміст щорічних послань (про внутрішнє і зовнішнє положення України) Президента Верховній Раді програмним документом, відповідно до якого повинні будуть розроблятися напрями бюджетної політики. З урахуванням послань розроблятимуться загальнодержавний і місцеві бюджети. Це зміщує центр впливу на прийняття бюджетів і фактично витісняє з бюджетного процесу парламент.

Напередодні виборів народних депутатів законодавці потурбувалися і про захист ЗМІ від втручання з боку виконавчої влади: Кабміну і податківцям наказано припинити на цей період усілякі перевірки мас-медіа.

І, слава богу, парламент провалив (остаточно і безповоротно - документ навіть не направили на повторне перше читання) законопроект № 9674 про зміни в сплаті судового збору. Їм передбачалося (подумати тільки!) введення збору в карному процесі із звинувачувальних вироків (у розмірі мінімальної зарплати) і в админпроцессе (у розмірі 0,03 мінімальної зарплати) з постанов про притягнення до адміністративної відповідальності. По суті справи - податок з тих, кого держава визнає винним в скоюванні злочинів і правопорушень.

Відхилила Рада і закон, яким намагалися уточнити поняття "житлової" і "загальної" площі. Цей закон ветувався Президентом двічі. Причому, що цікаво, після першого президентського вето парламент врахував усі поправки Глави держави. Але, незважаючи на це, Президент ветував закон знову. Така парадоксальна ситуація, втім, не перешкодила депутатам погодитися з ним і удруге.

Міністерство освіти заборонило продаж і вживання алкоголю і тютюну на території учбових закладів.

Мінохоронздоров'я, як з'ясувалося, своїм наказом зрівняв приватні клініки і лікарів приватної практики з державними лікарнями в праві видавати лікарняні листи.

А ДАІ завдяки постанові КМУ № 54 від 25.01.2012 року, зможе затримувати оголошені держвиконавцями в розшук транспортні засоби боржників.

ДПС встановила терміни видачі довідок про валютні цінності. Вона ж роз'яснила ньюансы відображення в звітності в податковій декларації по ПДВ залишку негативного значення податку платника податків, що не має права на бюджетне відшкодування, і відсутність у продавців і виробників ювелірних виробів права на "упрощенку".

Податківці обіцяли і продовження мораторію на перевірки малого бізнесу - на другий квартал 2012 року.

Уряд запропонувало (проектом № 10021) відмінити правову норму про можливість відмови в реєстрації або перереєстрації транспортного засобу унаслідок наявної у власників ТС заборгованості по сплаті штрафів за порушення правил, норм і стандартів у сфері безпеки дорожнього руху.

Держкомпідприємництва виніс на обговорення законопроект про відміну існуючих умов реєстрації платником ПДВ (у тому числі знову освічених юрособ і знову зареєстрованих ФОП). Якщо зараз до реєстрації платником потрібно пробути в статусі суб'єкта підприємництва не менше року, причому здійснювати операції постачання платникам ПДВ в об'ємі не менше половини від усіх постачань, то за проектом досить лише заяви і бажання.

Про усе це детальніше, а також про інші роз'яснення судів і державних органів, про новини в роботі Президента, уряду, судової системи і просто про значущі правові події ви завжди можете прочитати на порталі ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини