Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інтелектуальне піратство vs Авторське право

8 лютого 2012, 17:33
575
0
Реклама

Тема авторського права на сьогодні для України є більш ніж актуальною, особливо, у зв'язку з гучним файлообменником ЕХ.ua, факт закриття якого викликав, напевно, більше обурення в суспільстві, ніж факт чергового порушення прав людини.

Проблеми з порушенням авторського права усім очевидні, проте боротися з ними, судячи з ситуації, треба якось інакше, оскільки зараз у нас в країні практично усе населення сміливо можна відносити до злочинціввідмічають учасники круглого столу. Крім того, давно не секретом є той факт, що велика частина програмного забезпечення, яким користуються представники центральних органів виконавчої влади, є неліцензійною. Різниця тільки в тому, що якщо на піратстві упіймають звичайного обивателя, то йому у кращому разі світить штраф, або ж можливо умовний термін, а якщо признається представник влади, то це, як правило, послужить приводом для виділення грошей з бюджету на купівлю вже ліцензійного софтвера- говорить Олександр Ольшанскийпрезидент холдингу Internet Invest Group, президент компанії "Imena.UA".

Ярина Ключковская і Павло Миколюк (зліва направо)

Проте представники правовласників думають інакше, особливо якщо це стосується програмного забезпечення. Зокрема, Ярина Ключковскаядиректор корпоративних комунікацій і соціальних програм компанії "Майкрософт Україна", відмітила, що компанія витрачає в рік 9 млрд. $ на розробки нових технологій і, звичайно ж, хоче відшкодувати свої інвестиції. "Не слід також забувати, що за кожним нашим продуктом стоїть праця людини, автора, якому треба платити заробітну плату" - підкреслює пані Ключковская.

Павло Миколюкюридичний представник Adobe Systems Inc. у Україні, говорить про те, що у Україні є цілком нормальне законодавство, яке в теорії дозволяє використовувати адекватні способи захисту авторського права. Є можливість подачі цивільного позову, також існує адміністративна і карна відповідальність. Але при усьому цьому рівень піратства в Україні складає 86 %. Приміром, самим паном Миколюком за минулий рік було написано близько 230 заяв відносно порушення авторських прав компанії Adobe, і це тільки ті випадки, які виявили безпосередньо правоохоронні органи.

Про Пауло Коэльо, який відкрито виразив підтримку піратському порталу, згадує Ирэна Коропаукраїнська письменниця і співачка. Проте проблема в тому, що український письменник, в принципі, сміливо може поступати за прикладом Коэльо оскільки той мізер, який він заробляє в Україні це навіть не привід для суперечки. Усе згідно піраміди Маслоу - спочатку людина хоче купити булочку, а вже тільки потім книжку. Але при середній заробітній платі близько 3 тис. по Києву це дуже складно забезпечити. Тому і процвітає піратство.

Неодноразово учасниками дискусії повторювалося, що продукт необхідно зробити доступнішимна що представниками і Adobe, і "Майкрософтом Україна" парирувалося, що вже і так зроблено усе максимально можливе. Приміром, професійний Photoshop коштує всього лише 2-3 тис. грн.…

У літературній сферівідмітила И. Коропа, дуже багато проблем з "лівими" накладами. Автор практично не може себе узабезпечити від цього. Хіба що стоятиме "з рушницею" біля друкарні.

Також, в тому, що стосується саме авторів літературних творів і проблеми інтелектуального піратства не усе так погано, вважає Марина Ткаченкописьменниця, експерт інституту Горшенина. Принаймні, говорить пані Ткаченко, на другому крузі письменник може отримати деяку віддачу. В якості прикладу приводить саму себе - перший роман письменниці був розмножений в Інтернеті і ось вже 15 років живе там "власним життям", але саме у всесвітній павутині твір знайшов італійський перекладач Гальвани, який ініціював вихід книги в Італії. Також, завдяки тому ж інтернету пані Ткаченко веде зараз переговори з російською стороною відносно можливості написання сценарію і екранізації книги. Але, не дивлячись на це, відмічає письменниця: "Я вважаю, що красти недобре. Це неправильно".

Марина Ткаченко (ліворуч)

Також у творчому середовищі поширеною є крадіжка ідейзокрема це стосується сценаріїв. Популярною схемою, якою неодноразово користуються багато телевізійних каналів, є оголошення про нэком конкурс на кращий сценарій або ж синопсис (короткий виклад серіалу). Далі події розвиваються за схемою: авторові дзвонять і говорять, що оны поки думають кого зробити переможцем, а потім повідомляють, що, на жаль, ви не перемогли, а самі організатори в той момент вже використовують саме цю ідею автора. І ось від таких махінацій ніхто і ніяким способом авторів не захищає.

Авторське право у сучасному світі і в тому трактуванні, яке зараз існує це примус до рабствавідмічає Олександр Ольшанский.

Дмитро Гузийюрист, резюмуючи, згадує також скандальний законопроект під номером 6523, який вносить ряд істотних змін у сфері авторського і суміжних прав і знаходиться зараз на розгляді у ВРУ. Ці зміни повністю пролобированы представниками так званих правовласників. Також юрист відмічає той факт, що ex.ua вдалося підняти на рівень дискусії в суспільстві існуючі проблеми в авторському праві.

Наталія Шныржурналіст порталу ЮрЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини