Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти обговорили питання застосування Закону про гуманізацію

2 лютого 2012, 15:27
269
0
Автор:
Реклама

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності і службової діяльності" набув чинності 17 січня 2012 року, а практика його застосування лише починає формуватися. Актуальні питання застосування законодавства про гуманізацію відповідальності за економічні злочини обговорили сьогодні учасники круглого столу, організованого ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери".

Завідувач відділом Головного науково-експертного управління апарату ВР Віталія Поповичяка брала участь в експертній оцінці відповідного законопроекту, розповіла, що багато законодавчих змін і недоліки можна буде відчути лише на практиці. Особливо серйозними є зміни в Загальну частину Карного кодексу. Це "снігова грудка"який внесе сум'яття в подальше застосування законодавства - говорить експерт.

На фото зліва направо: Євгеній Солодко, Віталія Попович і Володимир Диденко


Розповідаючи про посилення відповідальності за митні правопорушення, керівник адвокатської групи "Солодко і партнери" Євгеній Солодко відмітив, що схеми реалізації Закону про гуманізацію в цій сфері будуть цікавими, хоча на даний момент прогнозувати що-небудь конкретне - складно. Крім того, істотне питання запорукиякий збільшився і варіюється залежно від міри тяжкості злочину. На думку Е. Солодко, "норми виписані непогано, але є питання фінансової спроможності людей і проблеми реалізації. Який має бути розмір запоруки - на даний момент не ясно, і проаналізувати практику необхідно хоч би через півроку роботи Закону".

Важливим положенням є норма про те, що в усіх випадках розмір запоруки не може бути менше розміру цивільного позову, розміру майнового збитку або розміру доходу, отриманого в результаті злочину. "Розмір запоруки, по суті, не обмежений. При цьому сума запоруки має бути внесена на спеціальний рахунок відповідного органу в течії 5 днів з моменту винесення постанови. Абсолютно очевидно, що для більшості громадян внесення такої великої суми впродовж короткого періоду часу буде досить складним завданням. Можна чекати, що у більшому ряду випадків до підозрюваних застосовуватиметься узяття під варту"- додав модератор заходу Сергій Гребенюкстарший юрист ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери".

Сергій Гребенюк


Те, що і розмір штрафу як санкції значно виріс, стало ще одним з основних аспектів обговорення. Раніше максимальна сума штрафу складала 17 000 грн., зараз - 850 000 грн. Як розповів С. Гребенюк, розмір штрафу збільшився не лише там, де в покаранні було передбачено позбавлення волі, але і в тих санкціях, які передбачали покарання тільки у вигляді штрафу або громадських або виправних робіт. Фактично, відповідальність по цілому ряду статей посилилася, оскільки у декілька разів були збільшені раніше діючі штрафи. "Гуманізація в даному випадку - часткова. Навіщо вводити штрафи, якщо їх суми нереальні для наших співвітчизників, і в результаті все одно людина виявиться за гратами, можливо навіть на цілих 12 років" - констатує В. Попович.

Тарас Якимец

Із-за зміненого законодавства вийшов збій в системі покарань, вважає Тарас Якимецзавідувач сектором публічного права науково-експертного відділу правового управління апарату Верховного Суду України. Адже покарання у вигляді позбавлення волі фактично прирівняли до штрафу. Та і редакція статті стосовно запоруки не вселяє оптимізму - ця норма є соціально несправедливою, адже забезпеченіші громадяни в цій ситуації мають більше можливостей.

Партнер ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" Володимир Диденко підняв питання про рівень коррупционогенности Закону про гуманізацію, акцентувавши також на тому, що самі автори Закону заявляли про чітку фіскальній меті.

"Про гуманізацію можна говорити тільки в лапках", - згоден і старший партнер "КМ Партнери" Олександр Мининякий розповів учасникам круглого столу про податкові аспекти застосування нового законодавства.

Олександр Минин

Обговорення прийнятих нововведень показало: незважаючи на пом'якшення покарання за ряд правопорушень, в інших випадках Закон посилив санкції, що існували раніше. Крім того, фактична відсутність максимально допустимого розміру штрафу і запоруки також не додасть прозорості практиці застосування нових норм. А на питання, чи до Держбюджету буде спрямований грошовий потік величезних запорук і штрафів, однозначну відповідь учасники круглого столу так і не знайшли. Зате погоджували можливість ініціації змін до Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини