Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст вважає, що в господарське ведення можна передавати не лише державне і комунальне майно

31 січня 2012, 11:56
965
0
Реклама

Міністерство юстиції листом № 624-0-2-11/8.1 розглянуло можливість застосування статті 136 Господарського кодексу.

Стаття 136 ХК розкриває зміст такого речового права як право господарського ведення. У частині першої статті йдеться про речове право "суб'єкта підприємництва".

Проаналізувавши положення цієї статті, а також ряд інших положень цивільного і господарського права, Мінюст дійшов висновку, що стаття 136 може застосовуватися не лише до господарської діяльності підприємств державного і комунального сектора, але також і в діяльності інших суб'єктів.

Зокрема, статті 112 і 123 Господарські кодекси, приміром, вказують на можливість для підприємств об'єднань громадян і підприємств релігійних організацій діяти на підставі права оперативного управління або господарського ведення.

Таким чином, робить висновок Мінюст, законодавство свідчить про можливість закріплювати на праві господарського ведення майно, що знаходиться у власності "різних суб'єктів права власності".

Це означає, що в господарське ведення можна передати не лише державну і комунальну власність, але і майно, що належить на праві приватної власності. Правда, Міністерство не уточнює, чи торкається це тільки згаданих ним випадків, тобто не відповідає прямо на питання, чи можливо це завжди або тільки в прямо передбачених законом випадках.

Крім того, слід пам'ятати, що ХК досі передбачає як різновид права власності так звану "колективну власність" - рецидив радянських часів. Згідно із статтею 93 ХК підприємствами колективної власності є виробничі кооперативи, підприємства споживкооперації, підприємства громадських і релігійних організацій і інші. Хоча усі вони по суті є ні чим іншим, як підприємствами, заснованими на приватній власності безлічі своїх засновників.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини