Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності порядок админареста майна платників податків

27 січня 2012, 14:02
2482
0
Реклама

Сьогодні набуває чинності новий Порядок застосування адміністративного арешту майна платника податків, затверджений наказом Мінфіну № 9/20322.

Відповідно до Податковим Кодексом, рішення про арешт приймається керівником (його заступником) органу ДПС. Порядок передбачає ті ж підстави для арешту майна, що і Кодекс - порушення платником правил відчуження майна, що знаходиться в податковій запоруці; виїзд за кордон особи, що має податковий борг; відмова платника від проведення обгрунтованої документальної перевірки або від допуску посадовців органу ДПС і так далі

Рішення про накладення арешту на майно має бути оформлене строго за формою (форма також затверджена наказом).

Наказ передбачає, що обгрунтованість рішення про арешт майна має бути перевірена судом впродовж 96 годин. Для цього рішення керівника (його заступника) органу ДПС подається до суду впродовж 24 годин з моменту встановлення обставин, які обумовлюють таке звернення до суду.

Сама процедура арешту майна здійснюється податковим керівником або іншою особою, спеціально призначеною для цієї мети, які і висилають платникові рішення про арешт майна (рекомендованим листом) або вручають під розписку, а також організовують опис майна. Вони ж зобов'язані роз'яснити платникові або його представникам права і обов'язку у зв'язку з арештом майна.

Арешт грошових коштів на рахунку платника можливий тільки за рішенням суду.

Рішення про арешт майна може бути скасоване органом ДПС вищого рівня або судом за заявою платника податків. У разі відміни орган ДПС вищого рівня повинен провести розслідування мотивів ухвалення такого неправомірного рішення про арешт і притягнути винну особу до відповідальності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини