Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін визначив, як відшкодовувати збитки власників облігацій по фінансуванню жилстроительства

27 січня 2012, 09:15
847
0
Реклама

На засіданні Кабміну 25.01.2012 р. було прийнято постанову № 37, яким затверджений Порядок визначення розміру збитків, заподіяних власникам цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань по яких здійснюється шляхом передачі об'єкту (частини об'єкту) житлового будівництва, і їх відшкодування.

Вказаний Порядок підлягає застосуванню у разі прийняття органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади, рішення, внаслідок якого міняється користувач земельної ділянки, призначеної для зведення об'єкту будівництва.

Сума відшкодування підлягає виплаті з місцевого бюджету і складається з номінальної вартості облігацій, а також суми прибутків, які власники облігацій могли отримати, здійснивши альтернативну придбанню облігацій інвестицію, яка визначається виходячи з рівня облікової ставки НБУ за період з дати придбання облігацій до моменту відшкодування.

Для отримання відшкодування власники облігацій або їх спадкоємці (правонаступники) повинні будуть подати органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади заяву по встановленій їм формі разом з нотаріально завіреною копією сертифікату облігацій (у разі їх існування в документарній формі) або випискою з рахунку власника облігацій у хранителя цінних паперів (у разі їх існування у бездокументній формі)

Якщо ж рішення про зміну користувача приймається у зв'язку з використанням емітентом облігацій земельної ділянки не за цільовим призначенням або унаслідок інших порушень вимог земельного законодавства або умов договору оренди такої ділянки, відшкодування через місцевий бюджет здійснюватися не буде.

Постанова набуде чинності з дня офіційної публікації.

Нагадаємо, з 01.01.2012 р. діє нова редакція Закону "Про цінні папери і фондовий ринок", в якій з'явилася стаття, регулююча особливості випуску цільових облігацій під житлове будівництво. Зокрема, статтею 8-1 передбачено, що емітентом цільових облігацій може бути особа, що не має права на земельну ділянку, але що отримало функції замовника будівництва. Відповідно, припинення договору оренди земельної ділянки призводить до втрати емітентом прав на об'єкт будівництва, внаслідок чого погашення облігацій шляхом передачі товару (квартири) стає неможливим, а емітент зможе отримати тільки відшкодування.

Використання цільових облігацій є одним із способів фінансування будівництва, який дозволяє емітенту "продати" майбутню нерухомість і вивести отриманий від реалізації прибуток з-під оподаткування. Для інвесторів таке фінансування будівництва є заходом досить ризикованим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини