Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ: сплата роялті, підмета включенню в митну вартість, може бути передбачена не ВЭД-контрактом

26 січня 2012, 12:15
1310
0
Реклама

Державна митна служба в листі № 14/1-156-ЕП зупинилася на деяких правових позиціях Верховного Суду (обов'язкових для усіх суб'єктів владних повноважень, що застосовують у своїй діяльності акт, якого правові позиції торкаються) по формуванню доказової бази під час проведення перевірок суб'єктів ВЭД.

Відповідно до позиції ВСУ, при визначенні митної вартості оцінюваних товарів, виходячи із статті 267 Митного кодексу і законодавства про інтелектуальну власність, до ціни, фактично сплаченої або підлягаючої сплати, слід додавати роялті у тому випадку, коли покупець сплачує їх у виконання умов продажу оцінюваних товарів.

При цьому не обов'язково, щоб ця умова була вказана в зовнішньоекономічному контракті купівлі-продажу. Така умова продажу може бути передбачена, приміром, ліцензійними угодами, ув'язненими з обличчям, що не є продавцем товарів.

Держмитслужба нагадала також, що обов'язок доведення правомірності прийнятих митниками рішень лежить на митниці, документом, що підтверджує факт перевірки і її результати, зокрема, виявлені порушення, являється акт проведеної митним органом перевірки. Останній є також основним "доказом" правомірності повідомлень-рішень, що виносяться митним органом.

Тому, встановлюючи в ході перевірки факт неувімкнення в митну вартість товарів сум роялті (сплата яких була умовою продажу цих товарів), в акті перевірки слід вказати положення контракту або ліцензійного договору, норми законодавства, в яких подібна умова встановлена.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини