Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Права пасажирів CostaConcordia в питаннях і відповідях : відповідає партнер ЮФ "RABOMIZO" Денис Рабомизо

25 січня 2012, 17:05
999
0
Реклама

Що стало предметом численних новинних повідомлень крах круїзного лайнера CostaConcordia, спричинило для його пасажирів безліч турбот правового плану. ЗМІ неодноразово публікували матеріали на тему підстав, порядку і способів відшкодування заподіяної їм матеріальної і моральної шкоди, відновлення загублених документів і тому подібне. Багато хто вказував на застосування в цих випадках Афінської конвенції 1974 року. З цим не зовсім погоджується автор представлених нижче відповідей на питання, що неминуче встають перед потерпілими в результаті краху пасажирами, бажаючими отримати компенсацію, - Денис Рабомизо, партнер і адвокат Юридичної фірми "RABOMIZO", Президент Колегії юристів по морському праву:

Денис Рабомизо, адвокат

Куди необхідно звертатися громадянам України, постраждалим в результаті краху лайнера (наприклад "Коста Конкордия") для отримання компенсації?

За ситуації, коли у тебе немає під рукою найнеобхіднішого, а саме договору, який був ув'язнений між пасажиром і організатором круїзу, складно сказати. Проте слід припустити, що в цій ситуації слід обертати свої претензії як до особи, яка організувала круїз, так і до перевізника (наскільки мені відомо, перевізником і власником круїзного судна є компанія CostaCrociere SPA).

Чи може постраждалий пасажир безпосередньо звернутися до суду (і в якій саме), якщо, допустимо, його не влаштував розмір запропонованої компенсації?

Безумовно. Швидше за все у більшості випадків так і буде, адже абсолютно зрозуміло, що ні судновласник, ні організатор круїзу не мають наміру покрити увесь той збиток, який був причинний пасажирам. І тому вони усіма можливими способами мінімізуватимуть усі свої витрати, включаючи компенсаційні платежі пасажирам.

Куди звертатися, покаже договір, який був ув'язнений пасажиром. У його відсутність можна тільки припустити наступні деякі варіанти:

- оскільки подія сталася в Італії і з судном під італійським прапором, то в якості варіанту для осудності слід в першу чергу розглядати суд в Італії;

- якщо ж договір укладений українськими пасажирами на умовах, що дозволяють застосувати Афінську конвенцію про перевезення морем пасажирів і їх багажу 1974 року (до неї Україна приєдналася в 1994 році), то можна розглянути варіант осудності і в Україні.

Чи може потерпілий вимагати відшкодування моральної компенсації (наприклад, члени екіпажа не давали вагітній жінці сісти в шлюпку, відштовхували її і так далі)?

На даний момент я не бачу правових норм, які б забороняли це зробити. Якщо є підстави і є певні докази, це варто робити.

Чим регламентований порядок таких виплат?

За відсутністю договору, ув'язненого пасажиром, припустимо, що він регулюється законодавством Італії. У такому разі, щоб відповісти на це питання слід передусім звернутися до колег в Італії, які зможуть дати якнайповнішу і кваліфіковану відповідь.

У теж час слід зазначити, що в Італії діє Кодекс Туризму (d.lgs. 79/2011) і Міжнародна конвенція за контрактом на подорож 1970 року, до якої Італія приєдналася в 1979 році. Вони, разом з іншими нормативними актами Італії, передбачають порядок врегулювання претензій.

Відповідно до них встановлені наступні межі відповідальності організатора подорожі :

- 50 000 франків за фізичний збиток

- 2 000 франків за матеріальний збиток

- 5 000 франків за будь-який інший збиток

- 10000 франків за невиконання зобов'язань посередником організатора подорожі.

Пасажири повинні будуть довести будь-який збиток, про який вони заявляють, усіма можливими способами. Це можуть бути медичні довідки, фотографії, квитанції і інше.

При цьому термін позовної давності може коливатися від 1 до 3 років. Тому не варто зволікати і чекати, що організатор круїзу виявить ініціативу і самостійно зв'яжеться з пасажирами для вирішення питань по компенсації. Це слід почати робити в самий найближчий час.

Незважаючи на це, повинен відмітити, що багато хто, коментуючи подію з CostaConcordia і права пасажирів, пристає чомусь на думку, що до цих правовідносин застосовуватиметься вищезгадана Афінська конвенція. На жаль, це не зовсім так - Італія не ратифікувала ні цю Конвенцію, ні який-небудь з наступних її протоколів.

Тому якщо ця Конвенція і застосовуватиметься, то тільки з урахуванням передбачених Конвенцією обставин. Так, стаття 2 Афінських конвенції 1974 року передбачає наступне:

Ця конвенція застосовується до будь-якого міжнародного перевезення пасажирів, якщо:

- судно плаває під прапором держави, яка є стороною цієї конвенції, або зареєстровано в такій державі (нам відомо, що CostaConcordia плаває під прапором Італії, яка не є стороною Конвенції, і імовірно там і зареєстровано), чи

- договір перевезення знаходиться в державі, яка є стороною конвенції (якщо договір українських пасажирів знаходиться в Україні, яка є стороною цієї конвенції, то застосування цієї Конвенції не виключене), чи

- відповідно до договору перевезення місце відправлення або місце призначення знаходиться в державі, яка є стороною цієї Конвенції (якщо це так, то це також надає право на застосування цієї Конвенції).

Яким чином відбувається ідентифікація постраждалих пасажирів, чиї документи були загублені? Які тимчасові документи вони отримають (і чи отримають). для того, щоб перетнути межу і повернутися додому?

По-перше, частина інформації є у організатора круїзу, який повинен посприяти пасажирам в їх поверненні на батьківщину. По-друге, для громадян України в Італії знаходяться дипломатичні представництва України, через які можна оформити усі необхідні документи. Так, згідно статті 40 Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України № 127/94 від 02.04.1994 р., консул має право видати громадянинові України паспорт для виїзду за кордон.

Чи є на сьогодні звернення постраждалих громадян у зв'язку з вищеописаними подіями, і в якій кількості?

Нині доки таких звернень немає, але не виключено, що найближчим часом постраждалі або їх представники почнуть звертатися до юристів в Україні для отримання консультацій і допомоги через їх колег і партнерів в Італії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини