Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аналіз спірних норм Митного кодексу в очікуванні "перезавантаження" - коментар експерта

24 січня 2012, 14:38
803
0
Реклама

Самою очікуваною подією минулого року було прийняття нової редакції Митного кодексу України, але затверджений ВР проект був ветований. Наступною вірогідною датою набуття чинності нової редакції Кодексу, за словами Президента, може стати лише 1 січня 2013 року. Про особливості ветованого Митного кодексу ЮРЛИГЕ розповіли юристи AstapovLawyers Лілія Павлова і Ганна Салий.

На думку юристів, "це відстрочення, з одного боку, дозволяє полегшено зітхнути декларантам, у яких вже накопичилося багато питань в частині виконання вимог нового документу, а з іншого боку, зобов'язує законотворців критичніше переглянути прийнятий проект". Проект нової редакції Митного кодексу на сьогодні містить достатню кількість неузгоджених положень, які вже не раз обговорювалися фахівцями і викликали нерозуміння практиків, що суперечать чинному законодавству. Так, однією з основних новел Кодексу повинен стати компроміс сторін - світова угода між порушником митних правил і митним органом. Наслідки досягнення такого компромісу для порушника неоднозначні.

Крім того, у багатьох іноземних клієнтів при імпорті (експорті) товарів виникають проблеми, пов'язані з договірною базою, особливо якщо вона містить нові або нетипові для української практики контрактні елементи. Також нова редакція Митного кодексу випускає з уваги ряд істотних деталей, що обмежують об'єм повноважень і визначають порядок їх реалізації. Такі недоліки можуть привести до зловживань або конфліктів сторін. Детальніше про неоднозначні норми Кодексу читайте на порталі ЮРЛИГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини