Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ: обвинувачений і його захисник можуть бути обмежений в термінах вивчення матеріалів

20 січня 2012, 17:01
2168
1
Реклама

Обмеження термінів ознайомлення обвинуваченим або його захисником з матеріалами кримінальної справи не суперечать Конституції України. Таке рішення 18 січня прийняв Конституційний суд у справі про конституційні представлення 47 і 50 народних депутатів відносно відповідності Конституції України частин шостої і сьомої статті 218 Карно-процесуального кодексу України (справа про ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи).

Під питання ставилася конституційність частин шостої, сьомої статті 218 Кодексу, які передбачають, що обвинувачений і його захисники повинні ознайомитися з матеріалами справи "у розумні терміни" і що у разі зволікання з ознайомленням суд може визначити для них граничний термін для такого ознайомлення і заяви клопотань.

Заявники обгрунтовували своє представлення тим, що вищезгаданими нормами звужений об'єм конституційного права обвинуваченого на захист, встановленого в статті 63 Конституції України, невід'ємним елементом якого є ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи без обмежень в часі, а також тим, що ці норми суперечать іншим положенням Конституції.

Проте, Конституційний суд вважає, що змінена Законом від 8 квітня 2011 року редакція статті 218 КПК не звужує закріплене право особи на захист, а встановлений порядок ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи не суперечить Конституції України.

Обмеження в часі на ознайомлення з матеріалами справи у межах розумного він визнав виправданим в цілях досягнення завдань карного судочинства. Воно (обмеження), як вказав Суд, "вимагає від імені відповідальної поведінки, обумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, потерпілого) і суспільства в цілому". КСУ послався також на думку Європейського суду з прав людини про те, що "право на захист не є абсолютним".

На думку КС, терміни, надані обвинуваченому і захисникові для ознайомлення з матеріалами справи, повинні визначатися у кожному конкретному випадку залежно від об'єму матеріалів справи і їх складності, кількості обвинувачених, дій або бездіяльності (поведінка) обвинуваченого або його захисника, а також з урахуванням незалежних від волі обвинуваченого або його захисника чинників (наприклад, хвороби) і тому подібне. Питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, слід вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи.

Таким чином, КС визнав конституційними положення частин шостої, сьомої статті 218 КПК України в редакції Закону України "Про внесення змін до статті 218 Карно-процесуального кодексу України відносно ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи" від 8 квітня 2011 року № 3228 - VI.

Рішення Конституційного Суду є остаточним і не може бути оскаржене.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини