Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про проблеми оподаткування і захисту інтелектуальної власності в IT- секторі

19 січня 2012, 09:00
274
2
Реклама

Цей захід був викликаний необхідністю внесення змін до двох законопроекту, які зараз знаходяться на розгляді Верховної Ради України. Зокрема, це законопроект про економічний експеримент по створенню сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції і законопроект про внесення змін до Податкового кодексу відносно спеціального режиму оподаткування для IT- сектора.

По суті ці два документи призначено для впровадження механізму підтримки IT- сектора, проте проблема полягає в тому, що термін дії експерименту - всього 5 років, упродовж яких лише обрані платитимуть податки по понижених ставках. А як же інші? - за словами учасників прес-конференції, їм залишається хіба що закриватися. ЄВА пропонує вийти на схему 5-5-5, тобто понизити ставку податку на прибуток, податку з прибутків фізосіб і єдиного соціального внеску для компаній до 5 % кожен (у законопроекті - 16, 10 і 5 % відповідно). Також, настійно рекомендується зробити закон не у форматі експерименту, а в якості спеціального режиму для усього IT- сектора.

Одній з проблем розвитку сектора Роман Хмиль, генеральний директор GlobalLogic Ukraine, назвав захист інтелектуальної власності. "Для появи внутрішнього ринку треба, щоб держава навчилася захищати інтелектуальну власність. У Україні не звикли купувати програмне забезпечення ні самі громадяни, ні представники влади" - говорить пан Хмиль.

Проблему оподаткування IT- сектора треба розв'язати найближчим часом, оскільки зараз Україна знаходиться у більш ніж вигідному положенні, йде розвиток індустрії, але якщо будуть ухвалені законопроекти без пропонованих змін, то поступово почнеться відтік іноземних інвестицій. Підприємствам набагато комфортніше оподатковуватиме і тримати увесь прибуток в країні із стабільною ситуацією і порівняно низькими процентними ставками. У цьому питанні Україні буквально наступають на п'яти Росія, Білорусь і інші країни - сусіди, не кажучи вже про лідерів ринку - Индие і Китаї.

Також, пропоновані ЄВА зміни включать реформування системи підготовки IT- фахівців, оскільки по словах Ігоря Мендзембровского, генерального директора Itera Consulting Ukraine, більшість випускників Внз не задовольняють ринок і з часом дефіцит тільки наростатиме. У рамках розробленого ЄВА мастер-плана по підтримці IT- сектора передбачені деякі особливості системи освіти таких працівників.

Наталія Шныр, журналіст порталу ЮРЛИГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини