Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обнародуваний проект нового закону про страхування

19 грудня 2011, 16:35
1539
0
Реклама

Госкомфинуслуг оприлюднила на своєму сайті з метою громадського обговорення законопроект про внесення змін до Закон України "Про страхування", яким останній викладений в новій редакції.

Причиною розробки послужила, за словами авторів, низька довіра населення до діяльності страховиків, необхідність посилення захисту прав споживачів страхових послуг (страхувальників), недостатній рівень прозорості діяльності страховиків, наявність пропусків в законодавчому регулюванні страхування життя, відсутність на страховому ринку достатньої кількості актуаріїв, а також необхідність адаптації українського законодавства у сфері страхування до норм Євросоюзу.

Проект, окрім звичайних в таких законах норм-визначень, засновує, зокрема, управління рисками страховика для ідентифікації потенційних ризиків і в цілях нагляду, а також підвищує вимоги до формування статутного капіталу страховика, встановлює розмір регулятивного капіталу, вимоги до платоспроможності, активів страховика, системи його управління, визначає умови доступу страховиків-нерезидентів до діяльності на території України.

Встановлені вимоги і до власників істотної участі, а також порядок його придбання. Документом пропонується визначити правовий статус актуаріїв і аудиторів у сфері страхування, а також встановити порядок розкриття інформації страховиками для забезпечення захисту страхувальників.

Окремою статтею в проекті регулюються вимоги до найменування страховика. Зокрема, в повному найменуванні обов'язково має бути присутнім слово "страхова", а у випадках страхування життя - слова "страхування життя" (чи похідні від них). Не допускається використання найменувань, тотожних вже існуючим або схожих з ними до міри, що може привести до помилки в сприйнятті.

Законопроект пропонує дещо змінити класифікацію видів страхування, наблизивши її до європейських норм.

Окрім іншого, проектом передбачається, що страховики повинні оприлюднити у визначеному уповноваженим органом порядку свою фінансову звітність, а також річний звіт, що включає звіт про корпоративне управління.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини