Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ узагальнив правозастосовну практику в корпоративних стосунках

5 грудня 2011, 14:02
1776
0
Реклама

Своїм листом № 01-06/1642/2011 ВХСУ виклав правові позиції ВСУ по практиці застосування деяких норм законодавства, що стосуються корпоративних стосунків.

У листі підкреслюється, що заява учасника ТОВ про його вихід з суспільства, представлене в простій письмовій формі і не засвідчене нотаріально, є документом, оформленим неналежно. З цієї причини воно не може бути основою для прийняття загальними зборами рішення про виключення учасника з суспільства, проведенні відповідних виплат і внесенні змін до засновницьких документів.

Цікавий висновок ВСУ про те, що учасники господарського суспільства не мають права звертатися до суду за захистом прав і інтересів інших учасників і самого суспільства безпосередньо, тобто поза інститутом представництва. Крім того, вони не можуть обгрунтовувати свої вимоги в суді порушенням прав інших учасників суспільства.

І, як завжди, без уваги не залишилися особливості проведення загальних зборів.Зокрема, в листі вказується, що, у зв'язку з прямою вимогою закону, безумовною основою для визнання недійсними рішень загальних зборів являється їх прийняття за відсутності кворуму (для проведення зборів або ухвалення рішень). Недотримання вимог закону і статуту суспільства при скликанні і проведенні зборів, в результаті яких були порушені права і законні інтереси його учасників, також безумовно веде до недійсності рішень зборів.

Рішення загальних зборів акціонерів з питань припинення (реорганізації) АТ шляхом його перетворення в ТОВ буде незаконним, на думку Суду, якщо воно прийняте всупереч положенням Порядку відміни реєстрації випусків акцій і анулювання свідчень про реєстрацію випуску акцій, затвердженого рішенням ГКЦБФР від 30.12.1998 N 222.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини