Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГКЦБФР розробила порядок призначення повіреного замість "істотного" учасника -нарушителя

23 листопада 2011, 18:15
881
0
Реклама

ГКЦБФР розмістила на своєму сайті проект рішення про затвердження Порядку призначення і діяльності повіреного, якому передається право брати участь в голосуванні замість особи, приобревшего або що збільшило істотну участь в професійному учаснику фондового ринку без письмового узгодження з ГКЦБФР.

Нагадаємо, що згідно частини п'ятої статті 9 Закону "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг", юридична або фізична особа, яка має намір придбати істотну участь у фінансовій установі або збільшити його так, щоб прямо або побічно володіти або контролювати 10%, 25%, 50% і 75% статутного (складочного) капіталу такої фінансової установи або права голосу придбаних акцій (долею) в органах фінансової установи, зобов'язана отримати письмова згода ГКЦБФР.

Якщо істотна участь придбана або збільшена з порушенням вказаних вище вимог закону, ГКЦБФР зобов'язана призначити довірену особу - фізична особа, якій передається право брати участь в голосуванні в найвищому органі управління професійного учасника фондового ринку замість особи, що порушила норми закону, оскільки останнє як порушник не може користуватися своїм правом голосу і брати участь в управлінні фінансовою установою.

Згідно із запропонованим порядком, в течії 2-х днів з дня виявлення факту порушення ГКЦБФР зобов'язана звернеться до професійного учасника фондового ринку з вимогою подати кандидатури повіреного для виконання функцій особи, що придбала істотну участь без узгодження.

Відповідь має бути дан не пізніший, ніж через день після отримання вимоги, а повірений - призначений в течії 2-х тижнів з дня виявлення порушення. Якщо кандидатури подані не будуть, повіреного ГКЦБФР призначить сама. Повірений може виконувати свої повноваження до усунення порушень.

Для участі в голосуванні в найвищому органі управління професійного учасника, повірений повинен буде звернутися в Комісію з письмовою заявою про затвердження завдання на голосування, в якому, зокрема, вказуються час і місце проведення засідання, порядок денний. До заяви додаються проекти рішень з питань порядку денного і інші документи, необхідні для ухвалення рішень. Повірений також зобов'язаний повідомити Комісію про прийнятих на засіданні найвищого органу рішеннях.

Під час виконання повноважень повірений не зможе розпоряджатися акціями (долями) в статутному капіталі професійного учасника, брати участь в розподілі прибутку суспільства і отримувати дивіденди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини