Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підготовка фармацевтичної компанії до судового процесу

14 листопада 2011, 13:08
124
0
Реклама

Він розповів про дії, які необхідно здійснити на етапі підготовки позову. Так, Микола Потоцкий рекомендує в першу чергу проводити Due Diligence об'єкту інтелектуальної власності. Він відмітив, що відповідач, як правило, завжди вибирає спосіб захисту - визнання недійсним патенту, що регламентує права, які захищають. "Завжди треба бути упевненими в тому, що ваш патент дійсно сильний і дозволяє придбати реальний об'єм прав і реальний захист". - відмітив Микола Потоцкий.

Наступний етап підготовки до судового процесу - прогнозування підстав для подачі позову, збір доказової бази обгрунтування права на звернення до суду.

При прогнозуванні підстав для подачі позову юрист виділив правові і процедурні підстави. Останні важливі тим, що дозволяють побачити певні недоліки, які були допущені на етапі реєстрації і на етапі отримання патенту. Процедурні підстави важливі тим, що по них, як правило, теж проводиться судова експертиза.

На цьому етапі підготовки до судового процесу треба звернути увагу на терміни позовної давності. По словах Миколи Потоцкого якщо ви бачите що позовна давність з певних причин пропущена, то разом з позовом необхідно подавати документи, які підтверджують поважні причини пропуску терміну позовної давності. Також юрист рекомендує додатково подавати укладення фахівця. Воно важливе тим, що є досить вагомим доказом для обгрунтування того, що патент не відповідає певним правовим нормам. Також укладенням фахівця певним чином можна вирішити питання, пов'язане із закінченням терміну позовної давності.

Цікаво, що на сьогодні відсутній однозначна позиція стосовно термінів позовної давності в цих спорах. Як відмітив Микола Потоцкий у деяких судах вважають, що термін позовної давності збігає з моменту публікацій відомостей про видачу патенту. Інші судді говорять про те, що термін позовної давності починається безпосередньо з моменту введення в оборот лікарського засобу. Як бачимо, однозначної практики немає.

Черговим етапом підготовки до судового процесу є аналіз примышленной застосовності винаходу. По словах Миколи Потоцкого дуже важливо, при підготовці позицію про те, що винахід не відповідає умовам винахідницького рівня, враховувати, що винахідливість повинна розглядатися з боку фахівця в цій сфері (у тому середовищі, в якому заявлений винахід). Тільки якщо існує таке укладення фахівця, то можна говорити що патент не відповідає критеріям винахідницького рівня.

Розглянемо докази, які мають бути представлені з позовом до суду. По словах Миколи Потоцкого, зокрема це мають бути: документи, які підтверджують право на звернення до суду, доказів про порушення права, що сперечаються за, а також інтересів, документи винаходи, що підтверджують невідповідність, вимогам винахідницького рівня і новизни.

Важливо відмітити, що, по словах Миколи Потоцкого якщо певна особа здійснює дії, які можна розцінювати як посягання на права або як підготовку до такого посягання, - це теж є порушенням прав і на це можна посилатися. Правда довести таке посягання досить складно.

Юрист порекомендував серйозно підходити до обгрунтування права на звернення до суду.

Важливо відмітити, що на етапі першого судового засідання потрібне: спробувати притягнути до участі в судовому процесі третіх осіб на права і обов'язку яких може вплинути рішення суду; подати заяву про забезпечення позову і подати заяву про призначення судової експертизи.

По словах Миколи Потоцкого для того, щоб уникнути затягування судового процесу потрібно відразу по можливості виявити усіх претендентів, на кого може вплинути подібне рішення, і притягнути їх до участі в розгляді справи.

Що стосується подачі заяви про забезпечення позову, то його мета - уникнути передачі виняткових майнових прав на винахід. Також це роблять, щоб уникнути затягування розгляду справи.

Микола Потоцкий вважає, що подача заяви про призначення судової експертизи - це єдиний правильний і достатній спосіб доведення обгрунтування вашого позову.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини