Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юридичний бізнес в регіонах Росії : щорічна конференція

2 листопада 2011, 10:08
212
0
Реклама

Юристам завжди є про що поговорити

Здавалося б, власники юридичних фірм, адвокатських бюро і кабінетів, фахівці з юридичного маркетингу і інші представники ринку збираються разом вже сьомий раз - невже знайдуться теми, які ще не обговорювалися, які будуть досить актуальні і цікаві присутнім? Так могли роздумувати ті, хто відмовився від участі в цьому заході і зараз напевно розкаюється.

Вже на початку першого дня з'ясувалося, що організатори з самого старту конференції узяли високу планку, заявили такі животрепетні теми, що для більшості учасників ці два дні виявилися насиченими подіями, ідеями, зустрічами і відкриттями, яких з лишком вистачило б на півроку. Чи жарт - круглі столи, спеціалізовані сесії, майстер класи фахівців були розписані настільки щільно, що іноді на конференції проходили одночасно три заходи в різних залах.

Технічний прогрес і повсюдне проникнення всесвітньої павутини цього разу зробили свою справу. Євгеній Артюхголова Ради НП "Національна Правова Палата", при відкритті заходу порадував присутніх, а швидше навіть відсутніх на конференції тим, що уся робота впродовж двох днів постійно транслюватиметься в онлайн режимі на сайті Палати. Так і сталося. Онлайн трансляції конференції викликали інтерес інтернет-аудиторії - деякі сесії одночасно дивилося більше 500 чоловік. Це "ноу-хау" зробило захід ще масштабнішим і відкритим. Розуміючи, що не можна обійняти неосяжне, ми коротко розповімо лише про деякі сесії, що пройшли у рамках VII конференції.

У Росії дійсно до теперішнього часу немає загальних правил гри на ринку юридичних послуг.

Ринок є, а регулятора немає

У Росії дійсно до теперішнього часу немає загальних правил гри на ринку юридичних послуг. Єдиний закон, який хоч якось регулює діяльність адвокатів (а вони представляють далеко не усіх юристів, що роблять платні юридичні послуги і консультують в цій області) застарілий і технічно і морально. Досить привести лише один факт, щоб зрозуміти це - діяльність адвоката в Росії не є підприємницькою. Інші живуть у світі реальної конкуренції і вільного ринку - ні тобі ліцензування, ні сертифікації - нічого. Навіть диплом про вищу юридичну освіту не потрібний. Та і ніякий диплом не потрібний - йди і консультуй!

Питанням регулювання ринку юридичних послуг і була присвячена перша сесія першого дня конференції. Євгеній Артюх у своїй доповіді "Регулювання ринку юридичних послуг або старі пісні про головний" розкрив усю підоснову цієї теми. Так, останнім часом з'явилася ідея про введення монополії на надання платних юридичних послуг - монополії адвокатів і адвокатських утворень. Критика цієї ідеї вийшла на всеросійський рівень і вже багато місяців триває активна дискусія навіть не про те регулювати або немає ринок юридичних послуг, а про те як саме і з використанням яких механізмів це робити.

Звичайно ж, будь-які реформи необхідно проводити, враховуючи досвід інших країн. Тому дуже корисною виявилася доповідь Олександра Степановского (керівний партнер ТОВ "Степановский, Папакуль і партнери", Мінськ, Білорусь). Олександр відмітив, що прийнята у Білорусі система ліцензування юристів дає достатні гарантії клієнтам в тому, що їм будуть зроблені якісні послуги.

Учасники конференції погодилися з тим, що при формуванні політики держави в області регулювання юридичного консалтингу необхідно ставити основною задачею інтереси клієнтів, споживачів юридичних послугяким ст. 48 Конституцій РФ гарантовано право на отримання кваліфікованої юридичної допомоги, а не інтереси якої-небудь "корпорації" будь то адвокати або великі юридичні фірми.

Андрій Луневкерівний партнер юридичної фірми Princeps Consulting Group (м. Волгоград)

Юристи з регіонів секретничають

Одна з сесій, яку модерировала Олена Артюхназивалася дуже принадно: "Секрети успіху регіональної юридичної фірми". Доповідачам дійсно було чим порадувати слухачів.

Ірина Гребнева (керівний партнер "Юридичної компанії "ЛЭНД", Новосибірськ) переконала учасників в тому, що правильна організація управлінського обліку в компанії дозволяє не лише знати до копійки скільки коштує година роботи кожного співробітника компанії, але і дуже точно і гнучко формувати гонорарну політику. Виявилось, що грамотна методологія формування собівартості підвищує прозорість, зрозумілість і обгрунтованість діяльності юридичної фірми в цілому.

Дмитро Жданухин (генеральний директор ТОВ "Центр розвитку коллекторства", Москва) освітив рідко використовувані, але від цього що не стають менш ефективними технології гуманітарно-правового напряму. У своїй доповіді Дмитро на конкретних прикладах показав можливості мас-медіа в роботі юриста. З'ясувалося, що при рішенні будь-яких завдань необхідно максимально широко охопити ситуацію, що склалася, виявити взаємозв'язки між учасниками і здійснювати неочевидні дії для досягнення успіху.

Позитивна п'ятниця

Другий день конференції виявився не менш продуктивним.

Уранці учасники стояли перед складним вибором - піти на круглий стіл з темою "Безкоштовна юридична допомога: проблеми і практика реалізації", або на іншій - "Відшкодування витрат на судове представництво". Варто відмітити, що окрім керівництва юридичних фірм і адвокатських об'єднань, захід відвідали представники влади - чиновники міністерства юстиції, судді арбітражних судів і судів загальної юрисдикції, представники громадських і правозахисних організацій, Внз. Отже дискусії носили глобальний характер і учасники отримували інформацію з перших рук разом з актуальними коментарями і випадками з практики.

Ольга Бинда (РІА "Новини", Москва) у своєму авторському семінарі зрозуміло і дохідливо поділилася своїми знаннями про те як правильно юридичним фірмам контактувати з журналістами і ЗМІ. І не просто контактувати, а формувати лояльний пул журналістів.

Під завісу конференції учасники обговорили концепцію створення регіональної мережі юридичних фірм (модератор - консультант по юридичному маркетингу Сергій СікАлматы, Казахстан). Прозвучали різні думка, обговорювалися різні підходи і погляди, але учасники дійшли висновку про необхідність співпраці, підвищення рівня комунікації між компаніями як одного регіону, так і Росії в цілому.

Прийнята у Білорусі система ліцензування юристів дає достатні гарантії клієнтам в тому, що їм будуть зроблені якісні послуги.

Крутиться дзига

Приємним сюрпризом для кожного учасника конференції стало отримання медалі, що свідчить про участь в заході. Яке ж було здивування, коли виявилось, що усі медалі - продірявлені. Євгеній Артюх тут же заспокоїв публіку, запевнивши, що це зроблено спеціально, адже за допомогою нехитрих маніпуляцій медаль перетворюється - в дзига! Який можна крутити. І не просто крутити, а змагатися - у кого довше крутитиметься чудова дзига.

Навіть провели I чемпіонат світу серед юристів по тому, що вертить дзиги - "Золота дзига". Переміг Олексій Щелоков (Єкатеринбург). А ще учасникам конференції запропонували екскурсію на трамваї по місту Єкатеринбургу. Загалом, було дуже пізнавальне, енергійно і позитивно.

До нових зустрічей, Єкатеринбург!

Андрій Луневкерівний партнер юридичної фірми Princeps Consulting Group (м. Волгоград), спеціально для порталу "ЮрЛига"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини