Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Барселоні пройшов щорічний конгрес Eurojuris International

27 жовтня 2011, 09:52
115
1
Реклама

Ідея роботи і принципи організації, на мій погляд, дуже ефективні для розвитку бізнесу, - Eurojuris International свого роду мережа юридичних компаній з усіх країн Європи і не лише.

Фактично мені, як учасникові конгресу була надана можливість поспілкуватися з колегами більше, ніж з 20 країн і, відповідно, через подібне особисте спілкування отримати досить близького юридичного колегу-консультанта в тій або іншій європейській юрисдикції. Крім того, а можливо навіть істотніше, що у рамках такого спілкування саме ти стаєш для європейських колег тією сполучною ланкою з маловідомою територією і абсолютно закритій для розуміння юрисдикції українського права.

До речі, про "закритість" і нерозуміння ситуації на Україні для європейців довелося в особистому спілкуванні переконатися не раз. Так, ми країна, яка, безумовно, близька до Європейського союзу, але більше на карті, - по духу і відношенню до правової системи ми, абсолютно далекі один від одного. Правосвідомість і правозастосування для цих людей - реальні принципи, для нас слова з теорії права. Ця тема глобальніша і точно не в цій розповіді моє завдання її розкрити.

Повернуся до специфіки конгресу. Цього року він проходив в сонячній Барселоні і зібрав близько 200 представників юридичного співтовариства, в основному з європейських країн. Україна в цій організації представлена як повноцінна складова і вже не перший рік наші колеги приймають участь в подібному заході.

Офіційна програма конгресу складалася з 2-х денних сесій для робочих груп по різних спеціалізаціях

Подальша розповідь це винятково моя суб'єктивна думка, яка сформувалася за короткі 3 дні роботи. Виходячи з теми конгресу, ми за звичкою могли б чекати розмови про кризу і тому подібних речах, але, як виявилось, для Європи зміни полягають в підходах до ведення юридичного бізнесу і виході на новий якісний рівень надання юридичних послуг. У одному ми точно схожі: сьогодні клієнти хочуть якісніших послуг в стислий термін і за меншу вартість.

В цілому офіційна програма конгресу складається з 2-х денних сесій для робочих груп по різних спеціалізаціях: корпоративне право, міжнародна торгівля, інтелектуальне, банківське і ряд інших. Після участі в деяких, уважно послухавши доповіді представників різних європейських країн відносно особливостей національного правозастосування, точно можу сказати, що в нормативному плані ми мало чим відрізняємося від Європи, але є інша сторона медалі. Велику проблему і додаткові складнощі для європейського розуміння українського законодавства створюють зайві формальності, у тому числі вимоги до документів. Зовсім не хочеться говорити про реакцію абсолютного нерозуміння принципів нашого національного судочинства, - зовсім недивно, але дуже неприємно, коли не в силах пояснити неспроможність юридичних процедур в твоїй країні.

Правосвідомість і правозастосування для цих людей - реальні принципи, для нас слова з теорії права.

Крім того, в програму в перший робочий день були включені загальні для усіх доповіді вузькоспеціалізованих спікерів на теми управління юридичною практикою і вдосконалення роботи.

Особливо запам'яталася неймовірно цікава доповідь з дуже незвичною і нестандартною для українських юристів презентацією бізнес-консультанта з Голландії - Пабло Ванн Клинкена про те, що ефективніше для юридичного бізнесу : продаж знань або, все-таки, отримання ефекту інтенсивних продажів послуг через попереднє поширення і передачу своїх знань? Ця людина є автором бізнес концепції "LegalZoom", - своєрідного юридичного супермаркету, продажі стандартних юридичних консультацій і послуг через мережу Інтернет, яка зараз набирає дуже значних оборотів за кордоном. Висновок: безвідплатне поширення юридичних знань для необмеженого числа потенційних клієнтів може стати потужним поштовхом і ефективним важелем продажу юридичної послуги.

Звичайно ж, не менш цікава і вже точно приємніша частина програми - неформальні заходи. Кожен вечір проходив в тому або іншому форматі. Безумовно, найяскравішим знайомством з учасниками для мене стала вечеря у рамках національних ярмарків, на яких представники кожної з країн накривали національні столи з типовими для своїх народів пригощаннями. Ажіотаж невимовний : за декілька годин ти дістаєш можливість покуштувати кухні як мінімум 10-15 національностей, за бажання пригощаючись такими ж суто національними напоями. Абсолютно точно переконана, що після такого культурного обміну мало хто залишається байдужим і не залученим в процес спілкування. Закривала неофіційну програму дуже офіційна вечеря в прекрасному ресторані з неповторним видом на нічну Барселону.

Найяскравішим знайомством з учасниками конгресу стала вечеря у рамках національних ярмарків

Після закінчення конгресу мені треба було як мінімум ще 2 дні, щоб точно зрозуміти свої відчуття і оцінити свій досвід спілкування. Полярний вивід говорить про те, що, звичайно ж, не ми, а Європа потрібна нам, у тому числі юристам, хоч би для того, щоб не забувати про ті принципи, до яких треба прагнути і переймати досвід європейських колег стабільної роботи за абсолютно ясними і зрозумілими правилами. Полярність же виводу в тому, що, безумовно, у тих умовах, в яких нашим юристам доводитися вирішувати завдання, мало хто з іноземних колег впорався б, не в образу їх високому професіоналізму. Для мене саме в цьому полягає користь спілкування для європейського колег з нами - вимушеними монополістами рішення нестандартних в розумінні європейської юридичної спільноти завдань на території України. Основне відчуття, яке залишилося по приїзду, теплої, доброзичливої атмосфери, відкритості колег до спілкування і дружби!

Олена Сотник, партнер АТ "Солодко і партнери"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини