Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планку безмитного імпорту піднімуть в 5 разів - до 1 тис. євро

26 жовтня 2011, 11:28
113
0
Реклама

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна"Держмитниця і комітет Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики погоджували до другого читання одну з ключових норм нової редакції Митного кодексу. Поріг вартості товарів, при ввезенні яких громадянами в ручній поклажі або багажі не потрібно буде платити податки (мито і ПДВ), буде збільшений з 200 євро до 1 тис. євро. Загальна вага товарів однієї партії не повинна буде перевищувати 50 кг Нагадаємо, в першому читанні Рада підняла планку вдесятеро - до 2 тыс євро (по вазі - 30 кг). Але пізніше Держмитниця попросила депутатів встановити поріг в 500 євро, щоб не створювати сприятливі умови для торгівлі великим об'ємом товарів без оподаткування. Адже в ЄС діє обмеження в 300-450 євро на людину.

Митники домовилися з депутатами, що норма в 1 тис. євро поширюватиметься на фізичних осіб, які перетинають межу не частіше за один раз в добу. У разі перевищення цієї суми або частоти виїзду за рубіж товари обкладатимуться митами - 10% вартості товару і ПДВ. При міжнародних поштових і експрес-посилках застосовуватиметься обмеження в 300 євро. Оподатковуватися буде частина їх вартості, що перевищує встановлений поріг.

Один із співавторів поправок до кодексу, член комітету Олег Царев (ПР) вважає, що збільшення порогової вартості дозволить скоротити кількість тіньового ввезення товарів без сплати податків. "Під Харковом існує бізнес, коли безробітних об'єднують в групи для перетину кордону. До нас поступали сигнали, що цим займаються і правоохоронці. Звичайно, хотілося б встановити планку на рівні 2 тис. євро, але і запропонований поріг дозволить скоротити практику розподілу грузив"- сказав він. Митний брокер Борис Магарычев радить ввести обмеження по видах транспорту, наприклад, для авіа встановити планку в 1,5 тис. євро, для автомобілів - 500 євро. "Саме автомобільним транспортом користуються люди, що формують групи для безмитного ввезення товарів. Навіть зараз при порозі в 200 євро можна легко зібрати групу з 4 чоловік і вже на суму 800 євро можна ввозити безмитно"- пояснює брокер. Особливо така практика поширена в прикордонних районах.

Навіть зі збільшенням планки до 1 тис. євро неможливо зупинити щоденне ввезення товарів окремими громадянами. "Введуть грошові і тимчасові обмеження, а як відстежувати, чи перетнув громадянин межу з товаром або без? У паспорті адже ставиться штамп і фіксується вид транспорту, а не наявність товару. І через це при підготовці до другого читання в робочій групі комітету виникла суперечка, яка ні до чого не привела"- пояснює один з колишніх співробітників Держмитниці. Крім того, обмеження на поштові пересилки також можна обійти, якщо розібрати товар на запчастині і відправити декількома посилками. Митники не в змозі перевірити ще раз увесь об'єм посилок, що приходять в Україну. "Адже тільки та людина, яка шле посилку, і той, хто її отримує, знають, що порушують закон. На вигляд порушення можна і не визначити"- говорить він.

Джерело: РБК-Україна

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини