Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: екологічний податок платиться навіть за наявності договору з підприємством по вивезенню сміття

Реклама

На думку ДПАУ, викладеному в листі від 26.08.2011 року № 23116/7/15-2117починаючи з 1 січня 2011 року підприємство, незважаючи на укладений договір з іншим підприємством (в т.ч. комунальним) на послуги з вивезення і розміщення на спеціально відведених місцях (звалищах, полігонах і тому подібне) відходів (в т.ч. побутових), повинно нараховувати і платити екологічний податок за тимчасове розміщення відходів.

У обгрунтування своєї позиції податківці посилаються на п. 240.1 НКзгідно з яким платниками екологічного податку є підприємства, установи, організації, при здійсненні діяльності яких має місце, зокрема, розміщення відходів в спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах, окрім розміщення окремих видів відходів як вторсировини.

Не є платниками цього податку згідно п. 240.5 НК тільки суб'єкти господарювання, що мають ліцензію на збір і заготівлю відходів як вторсировини.

Об'єктом і базою екологічного податку є, зокрема, об'єми і види (класи) відходів, які розміщуються в спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах впродовж звітного кварталу.

При цьому під розміщенням відходів, згідно п. 14.1.223 НКмається на увазі зберігання (тимчасове розміщення до утилізації або видалення) і поховання відходів в спеціально відведених для цього місцях або об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр та ін.), на використання яких отриманий дозвіл. У зв'язку з цим згідно п. 242.1.3 НК обов'язком платника податків є розрахунок, нарахування і сплата до бюджету екологічного податку, а також складань податкової звітності у разі наявності фактичних об'ємів розміщення відходів, відповідно зберігання (тимчасового розміщення до утилізації або видалення) впродовж звітного кварталу.

Нагадаємо, в листі від 07.09.2011 року № 24090/7/15-2117 ДПАУ визнала платниками екологічного податку житлово-комунальні підприємства (ОСМД, ЖСК, ЖЕК). При цьому такі висновки ДПАУ суперечать укладенням, викладеним Мінприроди в листі від 04.08.2011 року № 14364/07/10-11 і Минрегионом в листі від 04.08.2011 року № 7/12-8463. Вказані міністерства дійшли висновку, що ні балансодержатели житлових будинків, ні ОСМД не є платниками екологічного податку. Адже ні власники, ні балансодержатели, ні виконавці послуг з вивезення побутових відходів, які здійснюють тільки збір і перевезення побутових відходів, не здійснюють їх розміщення.

Детальний правовий аналіз ситуації із сплатою екологічного податку читайте в найближчому номері тижневика "ЮРИСТ & ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини