Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ не згодна з міністерствами: ОСМД і Жеки є платниками екологічного податку

Реклама

На думку ДПАУ, викладеному в листі від 07.09.2011 року № 24090/7/15-2117житлово-комунальні підприємства (ОСМД, ЖСК, ЖЕК) є платниками екологічного податку. Об'єктом і базою щоквартального оподаткування для них є відходи (у тому числі небезпечні відходи, побутові відходи, інші відходи, що утворилися в процесі діяльності і підлягають утилізації або видаленню), які тимчасово розміщуються (зберігаються), незалежно від терміну, до їх передачі на утилізацію або розміщення комунальному або спеціалізованому підприємству в місцях видалення відходів.

Це пояснюється тим, що згідно п. 240.1 НК платниками екологічного податку є також юридичні особи, що не здійснюють господарську деятельность. Не є платниками цього податку згідно п. 240.5 НК тільки суб'єкти господарювання, що мають ліцензію на збір і заготівлю відходів як вторинної сировини. Об'єктом і базою екологічного податку є, зокрема, об'єми і види (класи) відходів, які розміщуються в спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах впродовж звітного кварталу.

При цьому під відходами згідно ст. 1 Закону "Про відходи" розуміються будь-які речовини, матеріали і предмети, товари, свої споживчі властивості, що повністю або частково втратили, і що не мають подальшого використання по місцю їх освіти або виявлення, від яких їх власник позбавляється, має намір або повинен позбавитися шляхом утилізації або видалення. А при визначенні поняття "Розміщення відходів" слід керуватися п. 14.1.223 НКзгідно з яким під розміщенням відходів мається на увазі зберігання (тимчасове розміщення до утилізації або видалення) і поховання відходів в спеціально відведених для цього місцях або об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр та ін.), на використання яких отриманий дозвіл.

Таким чином, ОСМД, ЖСК і Жеки, як і інші платники екологічного податку, зобов'язані обчислювати, нараховувати і сплачувати цей податок, а також складати податкову звітність у разі наявності фактичних об'ємів розміщення відходів, відповідно зберігання (тимчасового розміщення до утилізації або видалення) впродовж звітного кварталу.

Слід зазначити, що такі висновки ДПАУ суперечать укладенням, викладеним Мінприроди в листі від 04.08.2011 року № 14364/07/10-11 і Минрегионом в листі від 04.08.2011 року № 7/12-8463. Нагадаємо, що вказані міністерства дійшли висновку, що ні балансодержатели житлових будинків, ні ОСМД не є платниками екологічного податку. Адже ні власники, ні балансодержатели, ні виконавці послуг з вивезення побутових відходів, які здійснюють тільки збір і перевезення побутових відходів, не здійснюють їх розміщення. Крім того, контейнери і контейнерні майданчики для побутових відходів, що належать споживачам (фізичним або юридичним особам) або виконавцям послуг з вивезення побутових відходів, не є спеціально відведеними місцями або об'єктами для розміщення відходівна використання яких необхідно отримувати дозвіл.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини