Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юруправление ГНСУ спробувало обгрунтувати правомірність заборони на перенесення збитків минулих років

Реклама

Юридичне управління Департаменту правової роботи ГНСУ в листі від 12.09.2011 року № 10-2018/3582 надало нормативне обгрунтування заборони на включення до складу витрат другого кварталу 2011 року збитків, понесених платниками податків до 1 січня 2011 року.

Ключовим аргументом, являються положення пункту 3 підрозділи 4 розділи XX Перехідних положень НК. На думку ГНСУ, дослівне тлумачення цього пункту дає підстави вважати, що до складу другого кварталу 2011 року включається виключно негативне значення об'єкту оподаткування, отримане суб'єктами господарювання за результатами здійсненої господарської діяльності за перший квартал 2011 року без урахування негативного значення, що увійшло до складу першого кварталу 2011 року з 2010 року.

Підтвердженням цього нібито служить другий абзац пункту 3 підрозділи 4 розділи XX Перехідних положень НКзгідно з яким розрахунок об'єкту оподаткування за результатами другого, другого і третього кварталів, другого - четвертого кварталу 2011 р. здійснюється з урахуванням негативного значення, отриманого платником податків саме за перший квартал 2011 року без урахування будь-яких інших звітних періодів. А також, рішення КСУ від 09.02.99 року № 1-рп/99визначальне, що дію нормативно-правового акту в часі треба розуміти так, що воно починається з моменту набуття чинності цього акту і припиняється з втратою ним сили.

На підставі цих положень ГНСУ вважає, що у зв'язку з набуттям чинності розділу ІІI НК і відсутністю в нім посилання на облік у другому кварталі 2011 року негативного значення об'єкту оподаткування, крім того, що виник за результатами діяльності в першому кварталі 2011 року, негативне значення об'єкту оподаткування 2010 року, що увійшло до першого кварталу 2011 року, згідно п. 22.4 ст. 22 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств"до складу негативного значення другого кварталу 2011 року не включається.

Детальний аналіз цього листа і того, наскільки він відповідає положенням чинного законодавства і принципам правового порядку в Україні в цілому, читайте в новому випуску тижневика "ЮРИСТ & ЗАКОН"що поступило сьогодні в системи ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини