Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок юридичних послуг України. Вересень, 2011

4 жовтня 2011, 09:35
324
0
Реклама

У вересні місяці юристи і державні чиновники зазвичай повертаються на свої робочі місця і продовжують працювати після заслуженої відпустки. Хто на благо фірми, а хто - на благо держави. Зазвичай у вересні ділова активність юридичного ринку повертається на свої кола, і робота починає кипіти.

КАДРИ

Найгучнішою подієюяке сталося у вересні місяці цього року на ринку юридичних послуг України, безперечно можна назвати перехід фактично цілого відділу практики міжнародного арбітражу і торгівлі ЮФ "Василь Кисиль і Партнери", на чолі з Тетяною Слипачук, в ЮФ Sayenko Kharenko. Ця новина шокувала знавців юридичного ринку, оскільки відхід цілої практики (департаменту) з великої юридичної компанії до конкурентів відбувається не часто, а схожі випадки на українському ринку можна злічити на пальцях однієї руки. Сама пані Слипачук так прокоментувала "ЮрЛиге" свій перехід: "У ухваленні рішення про приєднання до юридичної фірми Sayenko Kharenko для мене ключовими стали два моменти. По-перше, сильний бренд і репутація фірми (Sayenko Kharenko) не лише в Україні, але і за її межами, унікальна диверсифікована клієнтська база і лідерські позиції у сфері супроводу міжнародних трансакционных проектів дають відмінну платформу для розвитку і посилення практик міжнародного арбітражу і торгівлі. По-друге, виняткове значення має те, що зі мною в Sayenko Kharenko перейшла моя команда юристів. Тобто ми змогли об'єднати досвід і репутацію, придбані моєю командою за довгі роки роботи з досвідом і можливостями професіоналів Sayenko Kharenko, що автоматично означає формування найсильніших на ринку команд і практик у сфері міжнародного арбітражу і торгівлі".

Тетяна Слипачук

Ще однією важливою кадровою подією на вітчизняному ринку юридичних послуг стало поповнення корпоративної практики АТ Arzinger. Так, Олександра Левченко стала новим старшим юристом згаданої практики. Вона спеціалізується в корпоративному праві і ринках цінних паперів. Треба відмітити, що раніше старший юрист Arzinger працювала в трьох офісах міжнародної юридичної компанії Clifford Chance : в Києві, Варшаві і Нью-Йорку. Як повідомляє прес-служба Arzinger, там Олександра представляла інтереси транснаціональних компаній (включаючи Morgan Stanley, Lehman Brothers, ING Bank, Meyer Bergman, Газпром та ін.) і консультувала з питань злиття і поглинань, корпоративної реструктуризації, первинного розміщення акцій, і інших трансграничних транзакцій.

Цікава інформація прозвучала у вересні від Адвокатського бюро "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери"до складу якого в липні цього року влилася українська юридична фірма Magisters. Так, "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" оголосили про поглинання російської юридичної компанії Principium, яка спеціалізувалася на судових спорах. Як повідомляє прес-служба АБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери", в результаті цієї події, консолідований судовий департамент адвокатського бюро тепер налічує більше 70 юристів.

У вересні цього року ЮФ AstapovLawyers оголосила про призначення свого юриста Олени Левцун координатором практики фірми у сфері імміграційного права. Як повідомляє прес-служба AstapovLawyers, "Олена Левцун продовжить розвиток існуючого в компанії підходу, орієнтованого на надання клієнтам якісних, економічно доцільних і інтегрованих юридичних консультацій по усіх аспектах імміграційного права".

Як бачимо, в першому осінньому місяці юридичний ринок України потрясло декілька важливих подій, які не можна обійти увагою.

АДВОКАТУРА, НОТАРІАТ

Після проведення в Україні судової реформи прийшла черга нотаріату і адвокатури. Про це говорить влада, і це розуміють самі представники згаданих професій. У вересні цього року, Україну відвідала делегація Комісії з міжнародної нотаріальної співпраці Міжнародного Союзу Нотаріату. За словами президента Української нотаріальної палати Людмили Павловойвідбулися дуже важливі, а також плідні зустрічі і переговори комісії з Міністром юстиції України, керівництвом Комітету з питань правової політики Верховної Ради України, членами Ради Української нотаріальної палати. "Представники делегації підтвердили можливість прийняття нотаріату України в Міжнародний Союз Нотаріату при дотриманні двох умов: наявність обов'язкових для виконання правил професійної етики і створення професійної самоуправляемой організації нотаріусів". - відмітила Людмила Павлова. Таким чином, можна чекати, що в найближчому майбутньому реформа вітчизняного нотаріату приведе його в Міжнародний союз нотаріату. Адже Асоціацію суддів України у вересні цього року вже прийняли в Міжнародну асоціацію суддів.

У свою чергу представники вітчизняної адвокатури об'єднують зусилля в очікуванні реформ. Вже можна зробити висновок, що реформаторська політика влади об'єднує адвокатів. У вересні цього року відбулися два важливих для української адвокатури події. Йдеться про Всеукраїнський адвокатський форум, який проводили в Національному палаці мистецтв "Україна" з кількістю учасників - більше 3 тис. українських адвокатів, і Перший щорічний форум Асоціації адвокатів України (далі - ААУ) "Адвокатура України. Київські дзвони". І на першому, і на другому форумах активно обговорювалося питання реформи вітчизняної адвокатури шляхом ухвалення відповідного закону. Трьом тисячам адвокатів був представлений законопроект "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", розроблений робочою групою Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури (далі - ВККА) в липні 2011 року. Його обговорили, але в такому кількісному складі просто не логічно було затверджувати законопроект. Тому усі пункти проекту закону остаточно погодять і затвердять 11 чоловік редакційної колегії.

Реформаторська політика влади змушує адвокатів шукати компромісу між собою

Що стосується форуму ААУ, то він нагадував переговорний майданчик, на якому намагалися знайти золоту середину ті, хто раніше до цього не прагнули. Таким чином, в найближчому майбутньому можна чекати законопроект відносно реформування адвокатури, який відображатиме єдину позицію усіх представників адвокатської професії.

НАГОРОДИ І ВИЗНАННЯ

Невід'ємною частиною життєдіяльності юридичної фірми сталі різноманітні нагороди і визнання, засновані на рейтингових дослідженнях. У вересні цього року деякі юридичні фірми і окремі юристи, які представляють вітчизняний ринок юридичних послуг, були відмічені на міжнародному і вітчизняному рівнях.

Так, Міжнародна юридична група AstapovLawyers оголосила про свою перемогу другий рік підряд в номінації "Юридична компанія року у сфері вирішення суперечок в Україні" за версією Corporate International Magazine 2011 Global Award (Великобританія). Щорічною премією Corporate International Magazine нагороджуються компанії, які були активні упродовж попередніх 12 місяців і продемонстрували не лише високий професійний рівень, але і якісне обслуговування.

Міжнародне юридичне видання Chambers & Partners на підставі результатів дослідження, проведеного Chambers Europe на початку 2011 року, оголосило призерів щорічних європейських премій, визначивши кращі фірми і кращих юристів Європи. За результатами досліджень патентно-юридична фірма "Пахаренко і партнери" отримала відмінні рекомендації, як провідна юридична фірма у сфері інтелектуальної власності, а генеральний директор фірми Антоніна Пахаренко-Андерсон і адвокат-партнер фірми Олександр Пахаренко рекомендовані в якості провідних юристів у сфері інтелектуальної власності серед юристів України.

Визнання від Chambers Europe 2011 отримала також ЮФ "Василь Кисиль і Партнери". Зокрема, довідник рекомендує фірму в сферах банківського і фінансового права, корпоративного права/злиття і поглинань, судових суперечок, в практиці праці і зайнятості, інтелектуальної власності і нерухомості. Також, ЮФ "Василь Кисиль і Партнери" перемогла в номінації "Краща українська юридична фірма 2011 року у сфері господарського права" за версією міжнародного юридичного видання Global Law Experts (GLE). Це видання провело масштабне дослідження з метою номінації кандидатур для привласнення нагород 2011 Global Law Experts Practice Area Awards (2011 Ukrainian - Business Law Firm of the Year Award).

2 вересня цього року в Українському домі відбувся Національний форум і урочистий прийом з нагоди Дня підприємця, організовані Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine). Під час заходу за внесок у розвиток ринкової економіки і затвердження правової держави відмінностями органів державної влади нагородили кращих представників юридичних компаній. Зокрема, Павло Ходаковский (АТ Arzinger) був нагороджений Вдячністю Міністерства фінансів України, Сергій Шкляр (АТ Arzinger) і Олександр Падалка (ЮФ "Астерс") - Почесними грамотами Антимонопольного комітету України, Вадим Самойленко (ЮФ "Астерс") - Почесною грамотою Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України. Крім того, Президент ICC Ukraine вручив Ірині Назаровой (АФ Engarde) дипломом штаб-квартири Міжнародної торгової палати (ICC).

Сергій Шкляр нагороджений почесною грамотою Антимонопольного комітету України

Важливо також відмітити, що 22 вересня 2011 року був визначений лауреат Почесної нагороди Асоціації юристів України "За честь і професійну гідність" 2011 року. Ним став доктор юридичних наук, професор, завідуючий кафедрою державно-правових наук Національного університету "Києво-могилянська академія" Микола Козюбра.

УГОДИ І КЛІЄНТУРА

Напевно, найціннішим ресурсом будь-якої юридичної фірми є її клієнти, адже саме вони приносять компанії прибуток. За вересень одні юридичні фірми поповнилися новими клієнтами, інші - завершили вже початі проекти. Ринок знаходитися в постійному прогресі, і залишається тільки устигати спостерігати за його динамікою.

Так, ЮФ "Василь Кисиль і Партнери" повідомила про успішне представлення в суді інтересів всесвітньо відомої фармацевтичної компанії Astellas Pharmaвиробника оригінальних лікарських препаратів, в адміністративній суперечці, пов'язаній з незаконною реєстрацією Міністерством охорони здоров'я України аналогічного лікарського препарату (генерика).

Київський офіс юридичної фірми "Гід Луарет Нуэль" повідомив про консультування Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) у зв'язку з кредитною лінією в розмірі 25 мільйонів доларів США, наданій групі підприємств "Глобино", одній з найбільших м'ясопереробних груп в Україні, для модернізації і збільшення виробничих потужностей. Угоду супроводжували Ігор Красовский і Євгенія Палий під керівництвом Бертрана Баррьеглави київського офісу "Гід Луарет Нуэль".

Як повідомляє прес-служба Правової групи "Павленко і Побережнюк"31 серпня Вищий господарський суд України відмовив в задоволенні касаційної скарги ВАТ "Фармак" на постанову Київського апеляційного господарського суду і на рішення господарського суду м. Києва відносно торгової марки лікарського засобу "Корвалол-Дарниця". Захистом інтересів ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" в суді керувала партнер ПГ "Павленко і Побережнюк", адвокат Олександра Павленко.

Провідна міжнародна юридична фірма "Кліффорд Чанс" виступила радником консорціуму банків на чолі з ING Bank N.V, UniCredit Bank AG і Deutsche Bank AG за поданням фінансування на суму до 500 мільйонів доларів США одному з найбільших українських виробників соняшникової олії і зерна, компанії "Кернел". Радник "Кліффорд Чанс" Олексій Сошенко очолював команду юристів, працюючих над проектом, в яку також увійшли старший юрист Роман Стасивюристи Дмитро Орендарец і Олександр Панькив.

Юридична фірма "Авеллум Партнерс" виступила юридичним радником банку ING Bank N.V. (ING) з питань українського законодавства відносно надання групі "Миронівський Хлібопродукт" (МХП) передекспортного відновлюваного фінансування на суму 70 мільйонів доларів США. Команду "Авеллум Партнерс" очолював партнер Гліб Бондарь з вагомою участю Олени Поляковойяка виступила провідним юристом в цій транзакції, а також юристів Артема Ширкожухова і Ірини Миколаївської.

Також цікаво, що команда судової практики Sayenko Kharenko представила інтереси учасників телеканалу "Тонис", старого приватного каналу на території колишнього СРСР, відносно продажу корпоративних прав. Юристи судової практики Sayenko Kharenko консультували клієнта, зокрема, з питань підготовки до продажу корпоративних прав, який включав корпоративну реорганізацію, реструктуризацію заборгованості, представлення інтересів акціонерів у більш ніж 40 судових процесах в судах усіх інстанцій. Судовий захист клієнта також включав питання звернення стягнення на цінні папери, що знаходяться в запоруці у АКБ "Трансбанк". Над цим проектом працювала команда юристів Sayenko Kharenko під керівництвом партнера Сергія Льохового. До складу команди увійшли старший юрист Сергій Смирновюристи Антон Жданов і Анастасія Сперкач.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини