Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президентський проект про декриміналізацію: розширення круга "справ приватного звинувачення"

29 вересня 2011, 16:21
1570
0
Реклама

Президентським законопроектом № 9221 про декриміналізацію економічних злочинів значно збільшена кількість діянь, кримінальні справи по яких порушуються в особливому порядку - лише за наявності того, що відповідає заяви потерпілої особи.

Проект передбачає зміни в статті 27 і 27-2 КПК. Дела про злочини, передбачені статтями : 203-1 (незаконний обіг дисків для лазерних систем прочитування, матриць, устаткування і сировини для їх виробництва), ч.1 ст. 206 (протидія законної господарської діяльності), 219 (доведення до банкрутства), 229 (незаконне виготовлення знаків для товарів або послуг, фірмового найменування, кваліфікованої вказівки походження товару), 231-232-2 (незаконний збір з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю; розголошування комерційної або банківської таємниці; незаконне використання инсайдерской інформації; приховання інформації про діяльність емітента) Карного кодексу- відповідно до проекту також збуджуватимуться за наявності заяви потерпілого-физического особи або власника юридичної особи частки права

Це так звані "справи приватного звинувачення". Потерпілому тут надається можливість самому вирішувати, наскільки серйозно порушені його права або законні інтереси і чи варто йому звертатися в правоохоронні органи для залучення винних до відповідальності. Такі справи підлягають припиненню, якщо потерпілий помириться з обвинуваченим (підсудним).

Проте, на відміну від справ приватного звинувачення, передбачених в діючій редакції ст. 27 КПК, у справах, збудженим за ознаками згаданих вище статей УК, досудове слідство буде проводитися.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини