Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Києві пройшов семінар про мінімізацію ризиків для особистої безпеки

28 вересня 2011, 11:29
247
0
Реклама

26 вересня в Києві пройшов семінар правозахисника Олександра Липського на тему "Мистецтво виживання : Безпека в місті". В ході заходу лектор розкрив широкий спектр питань, пов'язаних з мінімізацією ризиків для життя і здоров'я, а також поділився своїм багатим досвідом, використовуючи який можна завчасно виявляти потенційно небезпечні ситуації, уникати їх, або виходити з них з найменшими втратами. Зокрема, Олександр Липський розкрив аспекти оптимального вибору засобів самозахисту, охорони житла і майна, надання першої медичної допомоги, безпеки дітей і так далі. Як практикуючий юрист, не забув автор також поділитися і деякими юридичними тонкощами вирішення питань особистої безпеки.

ЗБРОЯ ДЛЯ САМООБОРОНИ

За словами Олександра, для самооборони в Україні дозволений усього лише один вид вогнепальної зброї - ця газова зброя. Отримати на нього дозвіл досить легко. Для цього необхідно досягти повноліття, отримати паспорт громадянина України, пройти обстеження у нарколога і психіатра, отримати довідку про відсутність судимості. Цей набір документів здається в районний відділ міліції по місцю своєї реєстрації. Перед видачею дозвільного документу дільничний інспектор зобов'язаний перевірити наявність у вашому будинку збройового сейфа для безпечного зберігання зброї, на підставі чого складається відповідний рапорт. Лише після цієї процедури Ви зможете отримати дозвіл, з яким зможете придбати у будь-якому збройовому магазині вподобану Вам модель газового пістолета або револьвера. Отримання дозвільних документів займає близько двох тижнів, а термін його дії складає 3 року.

Та ж сама процедура відноситься і до мисливської зброї. Що стосується пневматики, то якщо її калібр не більше 4,5 мм і швидкість польоту кулі не перевищує 100 м/с, то на її придбання отримання дозволу органів внутрішніх справ не потрібно. Але, з іншого боку, відсутність такого документу при виявленні співробітниками міліції навіть пневматичної зброї може обіцяти Вам певними проблемами. Ще більші проблеми із законом світять Вам у разі виявлення у Вас міліцією газового пістолета із спиляною стволовою перегородкою - в цьому випадку пістолет прирівнюється до незареєстрованої вогнепальної зброї.

Якщо ви живете не по місцю своєї реєстрації, то з отриманням дозволу на зброю у Вас можуть виникнути складнощі. Оскільки дозвіл на газову зброю видається лише районним відділом міліції по місцю державної реєстрації особи, то відповідну перевірку збройового сейфа може проводити лише районний дільничний по місцю Вашої прописки. Проте в даному випадку можна піти на деякі хитрощі і спершу встановити збройовий сейф по місцю реєстрації, а після його належної перевірки - перевезти сейф і газову зброю в те місце, де Ви фактично проживатимете і зберігатимете зброю.

МОБІЛЬНІ ТЕЛЕФОНИ

За словами автора семінару, сьогодні в суспільстві дуже поширені види шахрайства, головною зброєю яких стають мобільні телефони. Так, за допомогою мобільних пристроїв на телефон жертви в нічний час поступає дзвінок, де в розмові злочинець, представляючись працівником правоохоронного органу, повідомляє про нещасний випадок, що сталося з родичем жертви і просить привезти на місце події або в лікарню певну суму грошей. При цьому, сам телефонний дзвінок часто поступає з мобільного пристрою, що знаходиться в місцях укладення, а на місці злочину жертви очікують спільники. Щоб уникнути подібних ситуацій, Олександр Липський рекомендує слухачам його курсу провести з рідними і близькими людьми бесіду, в якій обговорити алгоритм їх дій, у разі вступу подібних дзвінків.

Також, за рекомендацією автора семінару, у разі потреби в проведенні конфіденційних переговорів з діловим партнером, використовувати мобільний зв'язок дуже небажано, оскільки існуючі на сьогодні технічні засоби дозволяють перехоплювати і прослуховувати дзвінки абонентів стільникового зв'язку. Узабезпечиться від такого ризику украй складно, тому юрист рекомендує в таких випадках частіше користуватися SMS- повідомленнями, оскільки вірогідність того, що їх текст може перехопити стороння людина, близька до нуля.

ТАКСІ

Особливо уважно Олександр Липський рекомендує відноситься до послуг таксі. За його словами переважну більшість служб таксі зі своїми водіями укладають договори на інформаційне обслуговування, згідно з яким диспетчерська служба забезпечує їх лише інформацією про виклик клієнтів. Це означає, що усю відповідальність у разі ДТП нестиме саме водій таксі, а не конкретне підприємство, до якого Ви звертаєтеся за послугою перевезення. Саме тому при виборі служби таксі юрист рекомендує заздалегідь вивчати питання цивільно-правової відповідальності на випадок дорожньо-транспортної події.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини