Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстрахування виправдовує затримку з виплатою "лікарняних" нормами власної Інструкції

Реклама

Фонд соціального страхування з питань тимчасової втрати працездатності в листі від 26.05.2011 року № 07-35-1406 роз'яснив, чому терміни виплати посібника з тимчасової втрати трудоспобности на практиці не відповідають термінам, встановленим ст. 52 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням" (далі - Закону).

Річ у тому, що згідно п. 8-9 Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок засобів Фонду, затвердженою постановою правління Фонду від 22.12.2010 року № 26робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників впродовж десяти робочих днів після вступу заяви-розрахунку. Тільки після вступу суми коштів, вказаних в заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника останній зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення в терміни, визначені в ст. 52 Закону.

Тобто, Фонд радить розрізняти два етапи. Перший етап - на якому робочі органи Фонду опрацьовують заяву-розрахунок і здійснюють фінансування страхувальника в терміни, встановлені п. 8-9 Порядку. І другий етап - на якому страхувальник здійснює виплату матеріального забезпечення застрахованій особі в терміни, передбачені статтею 52 Законуале тільки після вступу суми коштів вказаних в заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника.

Термін, в течії якого страхувальник після нарахування допомоги повинен подати заяву-розрахунок в робочий орган Фонду, безпосередньо залежить від страхувальника і комісії з соціального страхування. Остання здійснює контроль за своєчасним напрямом в робітники органи відділень Фонду заяв-розрахунків. При цьому зазначений термін не повинен суперечити ст. 52 Закону.

Нагадаємо, що згідно ч. 2 ст. 52 Закону посібник з тимчасової непрацездатності, по вагітності і пологам виплачується: особам, працюючим за трудовим договором, - в найближчий після дня призначення посібника термінвстановлений для виплати заробітної плати; іншим категоріям осіб - впродовж десяти днів після призначення посібника. Але відміна повноважень страхувальників по виплаті вказаних посібників за свій рахунок з проведенням подальшого взаємозаліку з Фондом і прийняття згаданої Інструкціїпривели до того, що як, підтвердив Фонд, виплата посібника здійснюється не після його призначення, а після перерахування коштів для його виплати. При цьому виходить, що страхувальники повинні виконувати норми Законуа Фонду досить дотримуватися Інструкції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини