Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ далу незрозуміла відповідь відносно витрат на підтримку інженерних мереж

Реклама

ДПАУ в листі від 17.08.2011 року № 9421/5/15-1416 спробувала відповісти на питання про те, чи відносяться до складу витрат витрати на підтримку і обслуговування інженерних мереж житлових будинків після здачі будинків в експлуатацію. Правда, конкретного і однозначно відповіді не вийшло.

Для початку ДПАУ вказала на п. 138.4 НКзгідно з яким витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнані прибутки від реалізації таких товарів. Потім - на п. 137.1 НКвизначальний датою доходу від реалізації товарів дату переходу покупцеві права власності на такий товар. Але під кінець послалася на пп. 139.1.9 НКзгідно з яким не включаються до складу витрат витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними і іншими первинними документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку і нарахування податку. У результаті був зроблений висновок про те, що витрати, не пов'язані з господарською діяльністю підприємства і, відповідно, з отриманням доходу не включаються до складу витрат підприємства.

Така відповідь, на наш погляд, дає різні можливості для тлумачення. Перший варіант - ДПАУ дійшла висновку, що витрати на підтримку і обслуговування інженерних мереж житлових будинків після здачі будинків в експлуатацію взагалі не є витратами, пов'язаними з господарською діяльністю підприємства, а тому до складу витрат не відносяться. Другий - не відносяться до складу витрат тільки ті витрати на підтримку і обслуговування інженерних мереж житлових будинків, які не підтверджені документально. Третій - витрати на підтримку і обслуговування інженерних мереж житлових будинків включаються до складу витрат забудовника тільки до моменту отримання ним доходу від цієї будівлі, тобто до моменту переходу прав власності на нього. Одним словом, неясність питання як була, так і залишилася.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини