Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПФУ: ЕСВ сплачується фізособами-підприємцями тільки за прибуткові місяці

Реклама

Пенсійний фонд в листі від 22.06.2011 року № 12657/03-20 дійшов висновку, що єдиний внесок в сумі не менше мінімального страхового внеску сплачується підприємцями за підсумками року тільки за ті місяці, в яких вони мали дохід (прибуток).

Такий висновок обгрунтовується положеннями п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"згідно з яким сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, в якому отриманий дохід (прибуток). Також в обгрунтування приведені положення пп. 4.5.2 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуваннязгідно з яким ФОП, "единщиками", що не являються, за себе і членів своєї сім'ї, що беруть участь в здійсненні ними підприємницькій діяльності, сплачують єдиний внесок впродовж року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів. Розмір платежів - 25 % річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум НДФЛ. Ці суми ЕСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахункуякий здійснюється ними до 1 квітня наступного року, на підставі даних річної податкової декларації. При цьому сума ЕСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску на кожне обличчя за місяць, в якому отриманий дохід (прибуток).

Нагадаємо, що згідно ч. 11 ст. 8 Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" ФОП, окрім "упрощенцев", нараховують єдиний внесок в розмірі 34,7 % на суму доходу (прибули)отриманого від їх діяльності, яка підлягає обкладенню НДФЛ. З урахуванням розглянутого листа, на нашу думку, це означає, що якщо за підсумками року сума ЕСВ, сплачена з доходу (прибули) ФОП, виявиться менше річної суми мінімальних страхових внесків, то за місяці, яка ця сума не покриває, вважається, що дохід отриманий не був, а, отже, ЕСВ не сплачувався. Наприклад, якщо дохід за підсумками року склав 5 000 гривен, з нього сплачений ЕСВ у розмірі 1735 грн., а мінімальний страховий внесок складає 333 гривни, то вважається, що ЕСВ був сплачений тільки за 5 місяців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини