Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст: дозвіл органу опіки і опікування потрібний не лише при відчуженні нерухомості дитини

Реклама

Як випливає з роз'яснення Мінюсту від 22.08.2011 року дозвіл органу опіки і опікування потрібний не лише тоді, коли дитина має право власності на нерухоме майно, але і у тому разі, коли він має тільки право користування таким. Наприклад, якщо дитина постійно проживає або зареєстрований в житлі, яке відчужується.

Такий висновок заснований на положеннях ст. 12 Закону "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей"згідно якої попередній дозвіл органів опіки і опікування потрібний для здійснення будь-яких угод відносно нерухомого майна, право власності на яке чи право користування яким мають діти. Ця норма, на думку міністерства, деталізує положення ст. 32 ГКзгідно якої на здійснення неповнолітнім обличчям угоди відносно транспортних засобів або нерухомого майна має бути письмова нотаріально засвідчена згода батьків (усиновлювачів) або опікуна і дозвіл органу опіки і опікування. А також, ст. 177 СКвизначальною, що батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки і опікування, серед іншого, укладати договори, що підлягають нотаріальному посвідченню і (чи) державній реєстрації, а також відмовлятися від майнових прав дитини.

Крім того, Мінюст роз'яснив, як слід встановлювати факт того, що один з батьків проживає окремо від дитини на протязі не менше шести місяців, не бере участі у вихованні і утриманні дитини, або що місце проживання його не відоме (угоди по відчуженню нерухомості можуть бути здійснені без згоди такого батька). На думку Міністерства, такі факти можуть бути встановлені тільки судом. А тому для підтвердження відсутності необхідності отримання згоди другого з батьків нотаріусові має бути надане рішення суду, що набуло чинності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини