Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді запропонували єдину систему національних кваліфікацій

1 липня 2011, 14:50
890
0
Реклама

Проект Закону про національну систему кваліфікацій представили на розгляд парламенту народні депутати Олег Шевчук (БЮТ), Ярослав Сухий (ПР) і Віталій Палило "Реформи заради майбутнього".

Законопроектом № 8726 передбачається створення сукупності механізмів (у тому числі правових) для формального вираження знань, умінь навичок і компетенції особи, вживаних у сфері праці.

Національна система кваліфікацій повинна охоплювати за проектом застосування результатів навчання особи, отриманих як за допомогою формальної освіти, так і за допомогою неформального (за рамками институциализированного освіти) і навіть информального утворення. Останнє визначене в проекті як спонтанна, випадкова, попутна освіта, що отримується при іншій (не освітньою) діяльності, придбавалася з життєвим досвідом.

Впроваджується така система кваліфікацій з метою (серед іншого) контролю за якістю навчання, прозорістю процесів оцінювання і визнання кваліфікацій особи, з метою встановлення єдиних вимог до кваліфікації, що придбавалася особами, і для сприяння самостійному навчанню. Вона має бути сумісна з міжнародними рамками кваліфікацій.

У рамках системи кваліфікацій встановлюватимуться згідно з проектом професійні стандартистворені галузевим (міжгалузевим) радим з питань розробки кваліфікацій і стратегії розвитку професійних умінь (ця порада планується як. Орган, що створюється організаціями працедавців за участю громадських організацій підприємців). Передбачено ведення Реєстру професійних стандартів.

Для привласнення відповідної кваліфікації (кваліфікаційних рівнів), оцінювання результатів навчання на відповідність стандартам кваліфікації відповідно до проекту будуть кваліфікаційні центри. Вони ж приймуть участі в розробці і затвердженні профстандартов і виробленню інструментів оцінювання результатів навчання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини