Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст роз'яснив порядок привласнення ПІБ дитині при народженні

1 липня 2011, 14:30
2245
0
Реклама

У роз'ясненні від 29.06.2011 Мінюст зупинився на проблемних питаннях порядку привласнення прізвища, ім'я і по батькові дитині при державній реєстрації його народження.

Ім'я дитини, згідно ст. 146 СК визначається за згодою батьків. За відсутності добровільного визнання батьківства ім'я визначається матір'ю дитини, а при реєстрації іншою особою - за вказівкою цієї особи. При цьому при державній реєстрації народження дитини може бути присвоєні не більше двох імен. Виняток становлять тільки випадки, коли мати і (чи) батько дитини належать до національної меншості і інший порядок привласнення імені є звичаєм такої меншості.

Прізвище дитини згідно ст. 145 СК визначається по прізвищу батьків або по їх згоді.

Але одночасно ст. 144 СК передбачена можливість проведення державної реєстрації народження дитини за заявою інших осібякщо цього не можуть зробити батьки дитини. У зв'язку з цим існує можливість виправлення прізвища або імені дитини, присвоєної без урахування побажань обох або одного з батьків. Таке виправлення можливе за умови вступу в органи РАГС відповідної заяви від батьків (одно з них) не пізніше за один рік з дня народження дитини.

Крім того, органи РАГС приймають від батьків заяви про виправлення власного імені дитини у зв'язку з тим, що він фактично має власне ім'я, відмінне від вказаного в актовому записі про його народження, до досягнення дитиною чотирнадцятирічного віку. По досягненню дитиною 14 років він може змінити своє ім'я або прізвище з відома батьків або одного з них (якщо другого юридично немає).

По батькові дитини згідно ст. 147 СК автоматично визначається на ім'я особи, записаної батьком дитини. Якщо ім'я батька є подвійним, то по батькові дитини може бути записане відповідно до одного з цих імен. По батькові дитини, народженої жінкою, що не полягає в шлюбі, за умови, що батьківство відносно дитини не визнане, визначається на ім'я особи, яке мати дитини назвала її батьком.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини