Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст роз'яснив аспекти юридичної відповідальності медпрацівників

22 червня 2011, 13:33
3821
0
Реклама

Лист Мінюсту від 20 червня 2011 року присвячено питанням юридичній відповідальності медичних працівників.

Передусім, Мінюст звертає увагу на те, що згідно ст. 80 Основ законодавства України про охорону здоров'я особи, винні в порушенні законодавства об охорону здоров'я, несуть цивільну, адміністративну або карну відповідальність.

Роз'яснюючи питання притягнення до адміністративної і карної відповідальності Міністерство пішло шляхом перерахування відповідних складів правопорушень і злочинів. При цьому констатується, що випадки залучення медпрацівників до цих видів відповідальності досить рідкісні на сьогодні.

Тому Мінюст відмічає, що на перший план зараз виходять питання цивільно-правовій відповідальності медпрацівників.

Крім того, на сьогодні більшість позовів, що пред'являється до установ охорони здоров'я, а також до СПД, медпрактикой, що займається, торкаються відшкодування матеріального і морального збитку, заподіяного меддопомогою неналежної якості.

Відшкодування такого збитку здійснюється згідно з положеннями глави 82 ГКприсвяченою питанням відшкодування збитку.

В той же час Мінюст роз'яснює про необхідність встановлення причинно-наслідковому зв'язку між діями медпрацівників і настанням збитку. Наприклад, якщо збиток настав внаслідок недотримання пацієнтом медичних рекомендацій лікаря, то такий причинно-наслідковий зв'язок буде відсутній. І відповідно не виникне обов'язок відшкодування збитку.

Крім того, для настання цивільно-правової відповідальності за шкоду, заподіяну здоров'ю, необхідно встановити винність медпрацівника. Зазвичай в таких випадках це необережна форма провини. Тому для звільнення від відповідальності медпрацівник повинен довести відсутність своєї провини в спричиненні збитку.

Підводячи підсумок, Мінюст констатує, що знання юридичних аспектів настання юридичної відповідальності керівниками медустанов і їх співробітниками дозволяє забезпечити нормальну роботу цих установ.

До цього хочеться додати, що громадянам-пацієнтам теж не завадило б знати аспекти законодавства в цій сфері для захисту своїх прав.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини