Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент схвалив посилення контролю на ринку финуслуг

2 червня 2011, 17:34
1045
0
Реклама

Парламентарі прийняли в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно регулювання ринків фінансових послуг".

Цим Законом перелік повноважень ГКЦБФР, встановлених Законом "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"доповнений, зокрема, такими:

- повноваження за погодженням придбання юридичною або фізичною особою істотної участі в професійному учаснику фондового ринку або збільшенню участі таким чином, що така особа контролюватиме 10, 25, 50 і 75 % статутного капіталу або права голосу в органах управління учасника фондового ринку;

- повноваження по встановленню вимог, розробці і затвердженню стандартів корпоративного управління в професійних учасниках фондового ринку, а також здійсненню контролю за їх дотриманням.

У Законі "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг" вдосконалений понятійний апарат. Зокрема, в новій редакції викладені визначення термінів "учасники ринку фінансових послуг" і "істотна участь". Крім того, Закон доповнений такими термінами: "афільована особа", "ділова репутація", "корпоративне управління", "пов'язана особа", "посередницькі послуги на ринках фінансових послуг", "структура власності", "спільний контроль".

Крім того, цей Закон доповнений поруч нових положень. Наприклад, про обов'язок узгодження з ГКЦБФР істотної участі у фінустанові, а також про процедуру отримання такого узгодження.

Також ст. 12 цього Закону, регулююча питання реалізації права на інформацію клієнтів фінустановдоповнена новими положеннями. Фінустанова до укладення договору з клієнтом зобов'язана повідомити його, зокрема, про:

- пропонованою финуслуге, з вказівкою її вартості;

- умовах надання додаткових финуслуг;

- порядку сплати податків і зборів;

- правових наслідках і порядку дострокового припинення надання финуслуги;

- механізмі захисту прав споживачів і порядку врегулювання суперечок і про інші істотні питання, финуслуги, що стосуються.

Закон також доповнений новими нормами про розкриття фінустановами фінансової інформації (финотчетность, звіт про корпоративне управління), положеннями про проведення внутрішнього аудиту і іншими нормами, що змінюють вже існуючі положення.

Цим же ухваленим Законом внесена нова норма в Закон "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Закон доповнений положення про те, що для здійснення посередницької діяльності по вказаному страхуванню страхові агенти зобов'язані зареєструватися в Моторному (транспортному) страховому бюро.

Закон набуде чинності через 6 місяців після його публікації.

Характеризуючи Закон в цілому, треба відмітити, що він спрямований на посилення контролю за ринком финуслуг, посилення захисту інтересів споживачів финуслуг, удосконалення існуючого правового регулювання в цій сфері.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини