Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ірина Дбайлива : "Податковий кодекс вніс довгождані корективи в роботу нотаріусів"

18 травня 2011, 08:00
3592
2
Реклама

Прийняття і набуття чинності Податкового кодексу відбилося на роботі представників малого і середнього бізнесу, податкових служб і інших суб'єктів господарювання. Народний депутат України, Глава підкомітету з питань захисту прав, свобод, інтересів громадян і систематизації, адаптації законодавства України до міжнародно-правових стандартів у сфері правосуддя і статусу суддів Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Ірина Дбайлива окрему увагу звернула на законодавчі нововведення, що впливають на роботу нотаріусів в Україні.


"Діяльність нотаріусів безпосередньо пов'язана з системою оподаткування. Зокрема, після прийняття Податкового кодексу з нотаріусів, як з приватних, так і з державних, нарешті знята нетипова для них функція податкового агента. Ще одним істотним нововведенням є те, що нотаріуси при посвідченні договорів відносно рухомого майна зобов'язані щокварталу подавати інформацію про такий договір в органи державної податкової служби по місцю знаходження державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса, включаючи вартість майна і суму податку, який був сплачений. Такий же порядок звітності встановлений для нотаріусів при видачі посвідчення про право на спадок і посвідчення договорів дарування.

Ірина Дбайлива: "Після прийняття Податкового кодексу з нотаріусів знята нетипова для них функція податкового агента"


Податковий кодекс передбачає відповідальність за нарахування розміру податку не на нотаріусів, а на самих громадянякі звертаються до нотаріусів для посвідчення договорів, отримання спадку і т. д. Обов'язок нотаріуса тепер полягає в роз'ясненні громадянам норми законодавства відносно оподаткування, перевірці наявності квитанцій, що підтверджують сплату податку, і подачі впродовж одного кварталу в органи державної податкової служби відповідної інформації"- підкреслила пані Дбайлива.


В цілому, що стосується Податкового кодексуІрина Дбайлива помітила, що, незважаючи на критику, документ в достатній мірі прогресивний і ефективний. "В той же час, профільний Комітет Верховної Ради України тримає руку на пульсі і постійно аналізує дію цього документу. Ключовими питаннями, які знаходяться під пильним контролем парламентського Комітету, є питання ефективності застосування норм Податкового кодексу, а також можливі складнощі, які виникають або можуть виникнути у зв'язку з їх застосуванням. З моменту прийняття цього документу, в нього було внесено значну кількість змін і доповнень. І цей процес не припиняється"- помітила Ірина Дбайлива.


Пані Дбайлива нагадала, що, приміром, "вносяться зміни в розділ "Податок на прибутки фізичних осіб", якими пропонується враховувати при оподаткуванні прибутків фізичних осіб, зокрема, суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, не лише із заробітної плати, але і з іншого виду доходу від власної праці.

Також, для недопущення безпідставного росту податкової звітності у разі відсутності податкового зобов'язання по цьому податку пропонується встановити, що податковий розрахунок і податкова декларація подається податковим агентом незалежно від факту виплати доходупроте за умови, що в податковому періоді відбулося нарахування (числення) такого доходу до сплати згідно з бухгалтерськими або іншим документам. Це серйозна робота, спрямована на удосконалення документу, який є своєрідною Біблією для усіх без виключення платників податків".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини