Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва: продавці товарів на замовлення зобов'язані використовувати РРО

11 травня 2011, 10:03
1803
2
Реклама

На думку Держкомпідприємництва, викладеному в листі від 30.03.2011 № 3005 суб'єкти господарювання, що здійснюють діяльність по продажу товарів на замовлення або поза торговими або офісними приміщеннями, повинні придбавати торговий патент і проводити свої операції через зареєстровані, опломбовані і переведені у фіскальний режим роботи РРО, незалежно від кількості таких операцій впродовж відповідного періоду.

Річ у тому, що згідно пп. 14.1.246 НК під торговою діяльністю мається на увазі роздрібна і оптова торгівля, діяльність в торгово-виробничій (ресторанне господарство) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби і з використанням платіжних карт. Під пунктами продажу товарів при цьому маються на увазі, зокрема, автокрамниця, розвозить, інший вид пересувної торгової мережі.

А згідно п. 3.3 Інструкції по заповненню форм державних статистичних спостережень по торговій мережі і мережі ресторанного господарства торгівля поза магазинами відноситься до роздрібної торгівлі. При цьому до торгівлі поза магазинами належить також торгівля, яка здійснюється комівояжерами. Остання, на думку Держкомпідприємництва, також включає продажу товарів роз'їзними агентами торгових фірмякі пропонують покупцям товари за зразками.

Тому, підприємці, що здійснюють роздрібну торгівлю поза магазинами, за кодом 52.63.0 КВЕД за готівку, інші готівкові платіжні засоби і з використанням платіжних карт, є платниками збору за здійснення торгової діяльності і придбавають торговий патент.

Що ж до РРО, то тут Держкомпідприємництва посилається на п. 1 ст. 9 Закону про РРОзгідно з яким можливість незастосування РРО і розрахункових книжок при торгівлі власною продукцією і наданні послуг не поширюється на підприємства торгівлі і громадського харчування. Тобто, на ці підприємства в обов'язковому порядку поширюється дія ст. 3 Закону про РРОщо вимагає проводити розрахункові операції на повну суму купівлі через РРО.

Таким чином, суб'єкти господарювання, що здійснюють продаж товарів на замовлення або поза торговими або офісними приміщеннями, зобов'язані придбавати торговий патент і застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Правда, Держкомпідприємництва не уточнив, що ці обов'язки торкаються тільки тих продавців товарів на замовлення, які перебувають на загальній системі оподаткування. Особи, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, згідно з підрозділом 8 розділу ХХ НК не є платниками збору за здійснення торгової діяльності, а, отже, не повинні придбавати торговий патент. Крім того, згідно п. 6 Указу Президента від 28.06.1999 року № 746/99платники єдиного податку мають право не застосовувати електронні контрольно-касові апарати для проведення розрахунків із споживачами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини