Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати запропонували контролювати безпеку продуктів, не попереджаючи про ринкові перевірки

4 травня 2011, 17:37
1300
2
Реклама

Народний депутат Андрій Давиденко (НУНС) представив в парламенті свій законопроект № 8459 про забезпечення належного державного контролю за харчовою продукцією.

Проектом передбачається розмежування наглядових функцій між санітарно-епідеміологічною службою, ветеринарною службою і держслужбою технічного регулювання.

Окрім цього, проектом планується відмінити сертифікати придатності для вживання харчових продуктів людиною, уніфікувати терміни "технічний регламент" в законах "Про безпеку і якість харчових продуктів", "Про забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення" і Законі "Про стандарти, технічних регламентах і процедурах оцінки відповідності"а також термін "стандарт" в Законі "Про ветеринарну медицину" і Законі "Про стандартизацію".

Планується також при здійсненні ринкового нагляду (як форми контролю за господарською діяльністю) не застосовувати норму про обов'язкове попередження у 10-денний термін про планову перевірку.

Маркіровка харчових продуктів, під якою в проекті розуміється будь-яка інформація в доступній для споживача формі, нанесена на етикетку або на одиницю упаковки (контейнер), повинна відповідно до проекту містити в числі іншого: інформацію про виробника (для продуктів, що імпортуються, - назва, повна адреса і телефон імпортера у Україні); про склад харчового продукту в порядку переваги інгредієнтів; про кінцеву дату споживання або дату виробництва і термін придатності, дату розфасовки (якщо вона мала місце не під час технологічного процесу виробництва); інформацію про зміст в продукті або інгредієнтах понад 0,9 % зареєстрованих ГМО; вказівка на нормативний документ, технічний регламент, вимогам якого відповідає харчовий продукт.

При цьому пропонується ввести для ряду використаних термінів наступні значення. Під датою виготовлення слід розуміти день, в якому харчовий продукт пройшов усі стадії технологічного процесу і готовий до вживання; під датою розфасовки - день розфасовки в упаковку, в якій харчовий продукт буде введений в обіг; під інгредієнтом - будь-яка речовина, включаючи добавки, використовувана під час виробництва харчового продукту і залишається в нім після закінчення виробництва, навіть в зміненому виді.

Держава забезпечуватиме якість харчових продуктів встановленням показників якості для харчових продуктів, у тому числі і з метою ідентифікації продукту. Іншими словами продукт, що не відповідає визначеним для нього вимогам, не визнаватиметься харчовим продуктом взагалі. Забороняється проектом і оборот харчових продуктів, що містять незареєстровані ГМО.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини