Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уточнення в списках виборців в день виборів можливі тільки через суд - технічний виборчий законопроект Мінюсту

26 квітня 2011, 16:25
578
0
Реклама

Міністерство юстиції України опублікувало на своєму сайті технічний проект Закону про вибори народних депутатів.

Окрім положень, раніше заявлених в Концептуальних позиціях для підготовки проектуможна відмітити наступні цікаві моменти проекту.

Окружні і дільничні виборчі комісії створюватимуться переважно з представників нинішніх парламентських партій (по 1 представникові від кожної). Місця, що залишилися, розподілятимуться між іншими партіями методом жеребкування (також по 1 місцю для партії).

Окружні комісії складатимуться з не менше 12, не більше 18 чоловік. Кількість членів дільничних комісії залежатиме від категорії округів : для малих - 10-18 членів, для середніх - 14-20, для великих - 18-24. Комісії будуть повноважні потім принесення присяги не менше чим двома третинами від їх мінімального складу.

Відповідно до проекту відсутність необхідних документів для реєстрації кандидата (кандидатів в списку партії) або неналежне їх оформлення спричиняє за собою відмова в реєстрації. Для партії при цьому зберігається можливість повторної подачі заяви про реєстрацію кандидатів в депутати в списку, а ось для кандидатов-"одиночек", що обираються по мажоритарною системі, такій можливості не передбачено. Помилка при подачі документів може дорого їм коштувати.

Зміни і уточнення в списки виборців в день голосування вноситимуться тільки по рішенню суду. Проте у голови виборчкома, його заступника і секретаря є повноваження виправляти неточності і технічні описки "у разі якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування".

Для виборців зберігається можливість голосування вдома у випадку тимчасовою нездатності пересуватися на підставі рішень виборчої комісії, для чого необхідно подати заяву. Про необхідність подачі документів, що підтверджують нездатність пересуватися, мови в проекті немає.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини