Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент ухвалив Закон про посилення боротьби з використанням инсайдерской інформації на фондовому ринку

22 квітня 2011, 13:36
1406
0
Реклама

Парламент прийняв Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно инсайдерской інформації".

По-перше, змінено поняття инсайдерской інформації. У новій редакції ст. 44 Закону "Про цінні папери і фондовий ринок" під такою інформацією розумітиметься неопублікована інформація про емітент, його цінні папери і деривати, що перебувають в зверненні на фондовій біржі, або угодах відносно них, у випадку якщо оголошення такої інформації може істотно вплинути на вартість цінних паперів і деривативов, і яка підлягає публікації згідно з цим Законом.

Фактично в даному випадку законодавець конкретизував вже існуюче визначення. До речі, також внесена норма про те, що інформація перестає бути инсайдерской, коли вона опублікована.

По-друге, цим Законом розширені і конкретизовані норми законодавства про відповідальність за розголошування инсайдерской інформації. Зокрема, переформулювали ст. 232-1 УКст. 163-9 КоАПа також пункт 12 ч. 1 ст.11 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

У зв'язку з цим треба сказати, що з'явився новий склад злочинуа саме: здійснення з використанням инсайдерской інформації у свою користь або на користь третіх осіб угод з цінними паперами і дериватами, яких торкається инсайдерская інформація, що привело або до отримання значного прибутку, або до значного збитку.

За такий злочин передбачений штраф від 750 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (від 12750 до 34000 грн..) чи обмеження свободи на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

При цьому під значним збитком в цій статті розуміється збиток, в 500 і більше разів неоподатковуваний, що перевищує, мінімум (тобто від 235250 грн.).

Більше того, з'явилися і особливо кваліфіковані склади злочинів, передбачених ст. 232-1 УК, пов'язаного з инсайдерской інформацією. Зокрема, йдеться про здійснення його за попередньою змовою групою осіб, про скоєння злочину організованою групою.

Відмітимо, що нинішній ринок цінних паперів являється, по суті, инсайдерским, адже дуже часто рішення про придбання або продаж цінних паперів приймається не на підставі офіційно обнародуваної інформації, а на підставі отриманої инсайдерской інформації. Це гальмує розвиток фондового ринку, відлякує професійних інвесторів, і в цілому шкодить учасникам цих правовідносин. Для посилення боротьби з цим негативним явищем ухвалений цей Закон.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини